skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

The Band - Diskografi


Publisert 08.04.2002 10:51.
SE OGSÅ:
ALT OM:

MUSIC FROM BIG PINK (1968)

Et av de beste og viktigste debutalbum i rockens historie. Inneholder klassikere som “Tears Of Rage,” “The Weight,” “Wheel’s On Fire” og “I Shall Be Released.” Gjenutgivelsen på cd har en rekke bonuskutt som gir et enda bredere bildet av denne historiske platen.



THE BAND (1969)

Et stykke amerikansk historie som enhver musikkinteressert bør ha i samlingen. Her finner du “Dixie,” “Up On Cripple Creek” og “King Harvest,” i tillegg til “Whispering Pines” – en av de vakreste vokalprestasjonene fra Richard Manuel. Cd-versjonen har masser av bonuskutt.



STAGE FRIGHT (1970)

Ikke fullt på høyde med de to forgjengerne, men likevel en råsterk plate med blant annet “Shape I’m In” og “Stage Fright.” Robertson hadde nå tatt fullstendig kontroll som komponist, noe som betød færre bidrag fra Richard Manuel. Cd’en har noen få bonuskutt.



CAHOOTS (1971)

Det ene av to feilskjær i det originale bandets produksjon. Åpningen er knallbra – “Life Is A Carnival” og “When I Paint My Masterpiece” – men resten av låtmaterialet holder bare middels kvalitet, og lydbildet er for hardt og grumsete for The Band. Bonuskutt på cd.



ROCK OF AGES (1972)

Konsertinnspilling som fungerer som et slags monument over bandets første periode. Den doble lp’en får nå plass på én cd, og den nye gjenutgivelsen kommer med en hel ekstra cd med tidligere uutgitte konsertopptak! Deriblant fire suverene numre med Bob Dylan.



MOONDOG MATINEE (1973)

En av de første hyllestplater i rocken. The Band kjørte hele spekteret fra rå rock n’roll (“Promised Land”) via nydelig soul (“Share Your Love”) til varieté-aktig filmmusikk (“Third Man Theme” – en forløper til “The Last Waltz”). Den nye cd’en har masse ekstralåter.



BEFORE THE FLOOD – m/ Bob Dylan (1974)

I utgangspunktet et Dylan-album, men The Band får slippe til med åtte egne låter (som dekker halvannen lp-side), deriblant den nye “Endless Highway.” Noen av disse opptakene kan trygt beskrives som noe av det beste som er prestert på en scene – nårsomhelst, hvorsomhelst.



THE BASEMENT TAPES – m/ Bob Dylan (1975)

24 av de historiske opptakene som ble gjort i det primitive kjellerstudioet i Big Pink-huset i løpet av 1967. 16 låter synges av Dylan, de resterende åtte av medlemmene i The Band. Lydbildet er så rått at man får følelsen av å være til stede under opptakene.



NORTHERN LIGHTS – SOUTHERN CROSS (1975)

Den sterkeste studioplaten nest etter “Big Pink” og “The Band.” Inneholder mesterverket “Acadian Driftwood” og Rick Dankos flotteste vokalinnsats “It Makes No Difference.” Lydbildet var overraskende moderne, takket være Hudsons smakfulle bruk av synther.



ISLANDS (1977)

Det andre feilskjæret. Egentlig ikke et fullverdig album, men en rot-i-hop-samling bestående av løse deler spilt inn over flere år. Den instrumentale kjemien var til stede hele veien, selv om mye av materialet var under middels. Vi fikk til og med en julesang!



THE LAST WALTZ (1978)

Et grandiost farvel Den opprinnelige utgaven var en trippel-lp med et flott fotohefte, men det er den nye cd-boksen du skal se etter. På fire cd-plater får du høre alt fra den mer enn fire timer lange konserten hvor halve rockens elite stilte opp – og var i sitt livs form. CD-boksen styrker påstanden om at “The Last Waltz” er det beste konsertopptaket som er gjort i rockens historie.



JERICHO (1993)

Et vellykket forsøk på å gjenskape det som en gang var. Danko, Helm, Hudson og deres tre medhjelpere plukker materiale fra andre komponister, og klarer å sette sammen et album som er absolutt hørbart – selv for de som nekter å godta et Band uten Robertson og Manuel.



HIGH ON THE HOG (1996)

Det nye bandet klarte det bare én gang. På dette andre forsøket ble det pinlig klart at de manglet både det gode materialet og den nødvendige gnisten. Dette var ikke lenger The Band – det var bare en god kopi.




JUBILATION (1998)

Et siste sprell som ikke klarte å leve opp til sin optimistiske tittel. Sykdommen tæret på Levon Helm, helsen skrantet for Rick Danko, og Garth Hudson minnet nå mest om et av medlemmene i orkestergraven i Muppet Show.



SAMLEPLATER

The Bands betydning i rockens historie gjør at man trygt kan vurdere å skaffe seg alle de åtte albumene på Capitol Records, pluss de to albumene med Bob Dylan og “The Last Waltz.”

Skal man bare ha én samling, har man to valg: “Greatest Hits” inneholder de fleste av gruppens mest kjente innspillinger, 18 i alt. Cd-boksen “Across The Great Divide” fra 1994 er den eneste samlingen som dekker hele bandets karriere fra 1963 frem til og med “The Last Waltz,” og den er nok det beste kjøpet. Hvis man da altså ikke velger å investere i det originale bandets samlede verker.

Av Bård Ose.

Bakgrunn: The Band (08.04.2002)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no