NRK Meny
Normal

Vil ha tips om mulig russedoper

Russejentene som ble dopet ned i Ålesund, forteller at de drakk av en flaske de fikk av en ukjent mann. Politiet ber om at de som har sett mannen melder seg.

Arild Helland

Arild Helland ønsker tips fra russen for å finne ut hva som skjedde da tre russ trolig fikk i seg GHB mot sin vilje.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

I løpet av et døgn kom to russejenter og en russegutt til akuttmottaket ved Ålesund sykehus med forgiftning denne uken. De har trolig fått i seg det narkotiske stoffet GHB.

Tok imot drikke

Sunnmørsposten skriver i dag at jentene i avhør har fortalt at de mener å huske og ha tatt imot drikke fra en mann de ikke kjente. De skal ikke ha gitt noe klart signalement av mannen.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått opplysninger i saken, men jeg kan på nåværende tidspunkt ikke si noe videre om dette, sier Arild Helland ved Sunnmøre politidistrikt.

Vil ha tips

Politiet ønsker å komme i kontakt med andre russ som har vært i nærheten, og kanskje observert noe mistenkelig.

Voldtektsdop

Video Politiet advarer russen mot GHB

Større doser GHB kan gi dødelig utfall.

Foto: Nyhetsspiller

GHB har verken luft eller smak, noe som gjør det vanskelig å oppdage. GHB brukes som voldtektsdop fordi man blir delvis bevisstløs og har vanskelig for å gjøre motstand etter å ha fått i seg stoffet. Rusmiddelet er regnet som svært farlig etter som åndedrette kan lammes av små doser.

Venter på prøveresultater

Russene som fikk i seg stoffet skal nå være i fin form. De har ikke vært utsatt for seksuelle overgrep. Politiet venter nå på resultatet av blodprøvene.

– GHB tas raskt opp i kroppen og skilles ut i løpet av få timer. Vi er derfor ikke sikre på å kunne få bekreftet at jentene har fått i seg stoffet eller ikke, sier Helland.

– Vær forsiktig

Politiet ber nå russen være ekstra forsiktige.

– Oppfordringen fra politiet er at russen må passe på hverandre og være forsiktige med hva de tar imot av drikke fra fremmede. De bør passe seg for å bli overstadig beruset etter som dømmekraften avtar, sier Helland.

I fjor meldte en russejente fra om at hun hadde blitt voldtatt på en russefest i Ålesund. Politiet ønsker ikke flere slike saker.

– Vi har satt inn ekstra ressurser for å være der russen er. Det er et tett samarbeid mellom politiet og russestyrene der vi driver med forebyggende arbeid. Samtidig som vi ber russen være på vakt, vil jeg understreke at det er viktig at det ikke spres mer frykt enn nødvendig, sier Helland.