NRK Meny
Normal

Utsetter åpningen av kulturskatt på Nordmøre

Nordmøres eldste bygning, flåstua, skulle stått ferdig før jul. På grunn av det dårlige været denne høsten har åpningen derfor blitt utsatt.

Flåstua

Åpningen av denne kulturskatten på Nordmøre utsettes.

Foto: Sunndal bygdemuseum

– Planen var at flåstua skulle stått ferdig til søndag 15. desember, og at vi da skulle ha en åpning av bygningen. Men siden været har vært så dårlig i høst, er det kun første etasjen i trehuset som er på plass, sier museumsstyrer ved Sunndal bygdemuseum, Jarle Stavik.

Det vil likevel bli et tradisjonelt julemarked på Leikvin bygdemuseum førstkommende søndag.

Omfattende prosess

Tidligere i høst startet den omfattende prosessen med å flytte Nordmøres eldste bygning fra Øksendalen til Leikvin bygdemuseum i Sunndal.

Allerede første uken ble flyttingen utsatt på grunn av kraftig regnvær. Jarle Stavik forteller at rosemalingen innvendig ikke har godt av å komme i kontakt med vann og fukt, og de tok derfor ingen sjanser. Museet ble derfor enige om at det vil bli en åpning av flåstua over nyttår, men noen dato er ennå ikke bestemt.

1. etasje Flåstua

Slik ser Flåstua ut innvendig. Det ble samlet inn litt over 100 gjenstander i bygningen, som fortsatt i dag er bevart innvendig.

Foto: Sunndal bygdemuseum

Flåstuas historie

Flåstua ble bygget som en frittstående sengestue i 1625. Den gamle bygningen har vært gjennom flere restaureringer opp gjennom tidene. I 1818 ble Flåstua utvidet i bredden og slått sammen med nabobygningen. Senere ble den igjen pusset opp for å bli nystue, og fra 1907 til 1927 ble tømmerhuset brukt til skoleundervisning på Flå.

I 1931 ble det besluttet at bygningen skulle flyttes fra Flå til Øksendal fordi Øksendalingene ønsket å bruke bygningen som museum. Siden har Flåstua befunnet seg i Øksendalen utenfor Sunndalsøra.

Det spesielle med bygningen er at man kan se flere byggefaser på veggene. Alle de fire veggene har vært gjennom både oppussing og restaurering på ulike tidspunkt, og det har satt sitt preg på bygningen utvendig.

Innvendig er både veggene og taket malt i et gulgrått og hvitt blomstermønster på rød bunn. Innvendig er stuen senere malt etter originalfargene på døren.