Hopp til innhold

Unikt bølgekraft-prosjekt koblet til strømnettet

RUNDE (NRK): Etter vel et års prøvetid blir nå bølgekraft koblet sammen med strømnettet på land – noe som kan bli en verdenssensasjon.

Runde miljøsenter

KOBLET TIL: Runde miljøsenter er nå i gang med å gjøre bølgekraft til elektrisk kraft.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

Ved Runde er bølgekraft i ferd med å bli til elektrisk kraft. Torsdag ble kabelen fra bølgekraftbøya ved Runde på Sunnmørskysten dratt i land for å kobles til det ordinære strømnettet til Mørenett. Og fredag ble det tilkoblet.

Nils-Roar Hareide

FORNØYD: Nils-Roar Hareide, daglig leder ved Runde miljøsenter, er fornøyd med at de har kommet enda et steg videre med prosjektet.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

– Det er i grunn første gang at det er et anlegg som virker skikkelig, tror vi, slik at du kan begynne å produsere forbrukerstrøm, sier Nils-Roar Hareide ved Runde Miljøsenter.

Kan stå for stor kraftandel

Det er vel ett år siden det svenske selskapet Waves4power la ut bølgekraftbøya rett utenfor Runde. Installasjonen fungerer som en sykkelpumpe. Røret står rett opp ned i havet og pumper vann som omsettes til energi. Via transformatorer gjøres den om til strøm. Dersom prosjektet lykkes vil Mørekysten ha mye kraft å by på.

Lars Golmen

MYE KRAFT: Lars Golmen er seniorforsker og oseanograf ved NIVA.

Foto: Gunhild Sætre / NRK

– Vi har vel kalkulert at vi kan hente to terawatt-timer per år fra bølgekraft, og det er en betydelig andel av forbruket her i fylket, sier Lars Golmen.

Dersom dette potensialet blir utnyttet vil bølgekraften gi nok strøm til cirka 80.000 husstander.

Bølgekraftbøye

SYKKELPUMPE: Bølgekraftbøyen pumper vann og omformer det til energi.

Foto: Waves4power

Runde miljøsenter har vært en pådriver for å utnytte energiressursene i havet. Både her og andre steder i verden har mange forsøkt seg uten å overleve forsøkene.

– Det er å få anleggene til å overleve de enorme kreftene de blir utsatt for i sjøen som har vært hovedutfordringene.

Nå ser det ut som om det svensk-norske prosjektet har løst problemene andre har slitt med. Energien fra produksjonsbøya er kommet til lands og er koblet til nettet. I fremtiden kan denne kraftproduksjonen utgjøre en stor forskjell.

Ved Runde er bølgekraft i ferd med å verte til elektrisk kraft. Etter vel eitt års prøvetid koplar det svenske selskapet Waves4power kraft som er produsert i havet saman med det ordinære straumnettet på land, noko som kan vere ein verdssensasjon.