Hopp til innhold

Ulstein-byste klar for avduking

Bysten av krigsveteranen Ragnar Ulstein står nå på rådhusplenen foran Ulstein kyrkje. Foreløpig er den godt skjult under en presenning. Lørdag blir den avduket av forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Bysten av krigsveteranen Ragnar Ulstein står trygt innpakket i presenning og venter på avdukingen.

Bysten av krigsveteranen Ragnar Ulstein står trygt innpakket i presenning. Leder i Ulstein Historielag, Aksel Hauge til venstre og sekretær i bystenemnda, kulturleder i Ulstein kommune, Leif Ringstad.

Foto: Frode Berg / NRK

Lederen i historielaget, Aksel Hauge, lover at dette blir en storstilt markering for Ragnar Ulstein. Hauge har lenge jobbet for å få på plass bysten, og er overbevist om at folk i hele kommunen setter pris på at det nå endelig skjer.

Arrangementet starter med Musikklaget Ulf klokka 11.30. Heimevernet stiller med æresvakt ved avdukingen. Det blir sang, og taler, blant annet ved forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen. Forsvarsministeren får æren av å foreta selve avdukingen.

Ragnar Ulstein

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen står for avdukingen av bysten i Ulsteinvik i morgen. På bildet gir hun og forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen forsvarets hederskors til Ragnar Ulstein. Det skjedde i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning, 8. mai 2015.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Etter avdukingen blir det lunsj for inviterte gjester. Da blir det også taler og hilsninger ved fylkesmann Lodve Solholm, leder for Hjemmefrontmuseet Ivar Kraglund og skulptøren som har laget bysten, Ola Stavseng.

Lingesoldaten Ragnar Ulstein

Ragnar Ulstein var en av de yngste som reiste over til Shetland, og ble også derfor blant de yngste i Kompani Linge. Men han markerte seg likevel blant annet under landgangen i Reine i desember 1941, og han deltok i oppbyggingen av hjemmestyrkene i Sogn fra høsten 1944.

Etter krigen har han brukt tiden som forfatter og historiker.

Ragnar Ulstein

Ragnar Ulstein har blitt en godt kjent forfatter og historiker etter andre verdenskrig.

Foto: Jannicke Susann Farstad

Aksel Hauge i historielaget sier at Ragnar Ulstein ble litt overveldet da han fikk høre om bysten.

– Han er jo en balansert type, så han hoppet ikke akkurat i taket, men nå tror jeg at han er både glad og stolt, sier Hauge.

– En strålende plassering

Ragnar Ulstein

Lingesoldaten Ragnar Ulstein.

Foto: Privat

Historielaget er veldig fornøyd med at bysten blir plassert på tusenårsplassen til Ulstein kommune.

– Dette området, tett inntil både kirken og rådhuset, er et flott sted. Bysten får en helt strålende plassering. Den vil sette et positivt preg på hele kommunesenteret.

Det er foreløpig ikke så mange som har sett bysten, men Aksel Hauge lover at den ligner på Ragnar Ulstein.

– Dette er han Ragnar, sa vi med en gang vi så den. Skulptøren Ola Stavseng har gjort en meget god jobb.

– Viktig at vi ikke glemmer det som skjedde

Sekretæren i byste-nemnda, kulturleder i Ulstein kommune, Leif Ringstad, sier at han har blitt mer og mer engasjert i arbeidet etter hvert som tiden har gått.

– Det er viktig at vi ikke glemmer det som skjedde under krigen, og det som Ragnar Ulstein har formidlet etterpå både som historiker og forfatter. Hvis været blir bra, så blir lørdagen en stor folkefest, sier Ringstad.

Veteraner tilbake i London - joachim rønneberg

Fem norske veteraner er tilbake i London, 75 år etter at britiske Special Operations Executive (SOE) ble opprettet. SOE var 'undergrunnshæren' som gjennom sabotasjeaksjoner og arbeid bak fiendens linjer var med å vippe balansen i alliert favør. Fra venstre: Erling Lorentzen, Richard Zeiner-Henriksen, Joachim Rønneberg, August Rathke og Ragnar Ulstein.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix

Han har også sett bysten før presenningen ble lagt på, og han lover at den er et flott kunstverk.

– Den får nå en plassering i Ulsteinvik som alle kan være stolte av. Statuen glir flott inn i omgivelsene på plassen ved rådhuset og kirka. Dette blir en flott park, mener kulturleder Leif Ringstad.

Ragnar Ulstein

Ragnar Ulstein sitter i stolen til sin store helt, Winston Churchill. Norske motstandsmenn på besøk i Churchill War Rooms i London, 70 år etter krigens slutt. Fra venstre: Erling Lorentzen, Ragnar Ulstein, August Rathke og Richard Zeiner-Henriksen.

Foto: Christensen, Marte / NTB scanpix