Hopp til innhold

Turistferga var like ved da steinraset gikk

Steinraset i Geirangerfjorden ble plukket opp på seismiske stasjoner 430 kilometer unna. Turistferga i Geiranger var bare noen hundre meter unna da raset gikk.

Arne K. Holmen

TURISTFERGA: Skipper Arne K. Holmen peker mot rasstedet. Han og turistferga var på vei gjennom fjorden da raset gikk.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

Skipper på turistferga B/F Bolsøy, Arne K. Holmen, skjønte at ikke alt var som det skulle da en stor støvsky møtte han på veien gjennom Geirangerfjorden mandag.

Ferga var bare noen hundre meter unna, da det store skredet stupte 500 meter ned i den verdensberømte fjorden. Flere tusen kubikkmeter med steinmasser løsnet, og skapte en bølge som gikk innover fjorden mot Geiranger.

– Da vi passerte så vi at sjøen var brun og at det lå snø i vannet. Det var tydelig at det hadde gått et ras, forteller Holmen.

Bølgen ble om lag én meter høy, og skadet kun brygga på småbåthavna i Geiranger.

Mathias Etnestad filmet denne videoen da raset gikk i Geirangerfjorden.

Registrert 430 kilometer unna

Marte L. Strømme

NNSN: Marte L. Strømme forteller at raset ble plukket opp av deres stasjoner over 400 kilometer unna.

Foto: Universitetet i Bergen

Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk (NNSN) har 33 seismiske stasjoner plassert i Norge og på de norske arktiske øyer.

Raset i Geiranger ble registrert på nesten samtlige av deres stasjoner i Sør-Norge, helt sør til Snartemo – 430 kilometer unna. Det samme raset ble også fanget opp på svensk side av grensen.

Målinger NNSN Ras Geiranger

MÅLINGER: Slik så målingene til Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk ut etter raset i Geiranger.

Foto: Norsk Nasjonalt Seismisk Nettverk

– Vi har estimert magnituden til cirka 2 på richters skala, som tilsvarer et jordskjelv som er mulig å føle i lokalområdet. Det har ikke vært registrert noen jordskjelv i området i den siste måneden, heller ikke i forkant av raset, forteller avdelingsingeniør ved NNSN, Marte L. Strømme.

Ikke uvanlig at det raser

Ingrid Skrede

GEOLOG: Ingrid Skrede i NVE sier det ikke er uvanlig at det går skred i området.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

– Det er mange sprekker i berggrunnen der inne, gamle forkastninger og svakhetssoner. Det er ikke uvanlig at det kommer steinblokker derfra og det har gått mange ras tidligere, forteller geolog i NVE, Ingrid Skrede.

De har studert oversiktsbilder av rasområdet i dag, og har oppfordret padlere og småbåter til å være forsiktig når de ferdes i området.

– Jeg tror folk må være obs på at det kan komme steinsprang når du er under veldig bratte fjellsider. Det er ikke bare der det raste nå, men generelt i Geirangerfjorden, sier geolog, Lars Harald Blikra i NVE.

For turistferga skal det ikke være farlig å kjøre i området, så lenge den holder seg midtfjords. Raset har likevel gitt skipperen litt å tenke på.

– Det er ikke noe man kan gå og spekulere i, men man tenker litt over det når man ser slike ting, sier Holmen.