Hopp til innhold

Tror på seier i kampen mot Schengen

Stortingsrepresentant Jenny Klinge tror hun vil få med seg flertallet på landsmøtet i Senterpartiet i kampen for å melde Norge ut av Schengen-samarbeidet.

Jenny Klinge

Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) er en markant Schengen-motstander.

Foto: Erlend Blaalid Oldeide / NRK

- Det vi har sett siden 2001 da Norge ble medlem av Schengen er at antallet utenlandske kriminelle i norske fengsler har økt fra 10 prosent til 30 prosent og i perioder faktisk mer. Jeg mener det er en direkte sammenheng mellom at vi ikke har passkontroll ved grensene og at det blir stadig mer organisert, mobil kriminalitet i Norge, sier Jenny Klinge.

Spørsmålet om Schengen er ett av de store spenningsmomentene når landsmøtet i Senterpartiet samler seg til votering søndag formiddag.

Mobilisering

Jenny Klinge som er justispolitisk talskvinne i Senterpartiet står i spissen for de meste markante Schengen-motstanderne på landsmøtet. Siden landsmøtet startet fredag morgen har hun mobilisert for å få med seg flertallet.

Programkomiteen i Senterpartiet har foreslått å utrede en britisk løsning som alternativ til Schengen-samarbeidet, men Klinge ønsker en tydeligere og mer radikal formulering:

"..........jobbe aktivt for å melde Norge ut av Schengenavtalen"

- Ut fra sonderingene i salen ser det ut til at det kan bli flertall for dette så det har jeg god tro på, sier Jenny Klinge til NRK.

Landsmøtet i Senterpartiet

Schengen-samarbeidet er en av de store sakene under landsmøtet i Senterpartiet.

Foto: Trond Vestre / NRK

Stor oppmerksomhet

Kampen mot Schengen har vært en av de viktigste sakene for Jenny Klinge etter at hun ble medlem av Stortingets justiskomite i 2009. Klinge sier at hun får mange henvendelser om denne saken.

- Det er fra folk i hele landet, det er fra grasrota i Senterpartiet og ikke minst fra folk i politiet. Seinest i går var jeg i kontakt med en politiinspektør fra Utlendingsseksjonen på Østlandet som sier at vi må stå på fordi dette er politiet opptatt av. Jeg mener at når et samlet politi i Norden mener at de nordiske landene bør ut av Schengen så må vi lytte til det, sier Jenny Klinge.

- Disse kriminelle er mobile og flytter seg over hele landet. Så dette rammer ikke bare fylker som ligger langs grensene. Et annet forhold er de store ressursene som politiet må bruke på vinnings- og narkotikakriminalitet som utenlandske kriminelle står bak, og som går på bekostning av andre viktige oppgaver som politiet har, sier Klinge.

Sverige

- Men folk jeg har snakket med på landsmøtet i Senterpartiet synes det er rart dersom vi skal innføre passkontroll av svensker, ikke minst fordi vi har stor arbeidsinnvandring fra Sverige?

- Ja, men det er fullt mulig for Norge å inngå en bilateral avtale med Sverige når det gjelder arbeidsinnvandrerne. Med dagens teknologi så er det etter mitt syn enkelt å utarbeide løsninger som gjør at arbeidsinnvandrerne slipper å stå i den samme køen som andre, sier Jenny Klinge.

- Det er viktig å få frem at jeg ikke ønsker å stenge grensene, men jeg ønsker å ha en kontroll som gjør at vi slipper inn de som er lovlydige og har gode hensikter, og ikke de som kommer hit for å drve med faenskap, sier Klinge.

- Vi må være tydelige

Senterpartiet kjemper for holde mandatene i flere fylker. Jenny Klinge er Senterpartiets førstekandidat i Møre og Romsdal. Hun mener partiet må være tydelig i kampen mot Schengen.

Vi spør om denne saken kjøres fram av taktiske grunner fordi dette vil være en god sak i kampen om velgerne under stortingsvalget i høst.

- Ja og nei. Jeg har jobbet med disse spørsmålene helt siden 2009 så når folk sier at dette er valgflesk så er dette noe stort tull. Dette er en sak vi er opptatt av uavhengige av valget. Men de formuleringene som vi diskuterer her er, viktige for valget. Når Senterpartiet er så opptatt av denne saken så må vi unne oss å ha en klar formulering som sier hva vi vil, sier Jenny Klinge.