Hopp til innhold

Tafjordulykka 75 år etter

7. april var det 75 år siden Tafjordulykka. 40 personer omkom.

Tafjordulykka i 1934
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det var natt til 7.april 1934 at Langhammaren raste ut i Tafjorden og skapte store flodbølger. Det var personer fra bygdene Tafjord og Fjørå som omkom. Det ble også store materielle skader i bygdelag lengre utover i Storfjorden.

Stadig hyppigere

Tafjordulykka

Flodbølga gjorde store skader.

Foto: Arkivet, Aalesunds museum

Tirsdag var det 75-års markering på Tafjord skule. Helt fra omtrent 1870 visste bygdefolket i Fjørå om en fjellsprekk som utvidet seg i Langhammaren på nordsida av Tafjorden. Hvert år ble den litt breiere, og det gikk stadig hyppigere steinskred i Heggura under.

  • Noen år etter Tafjordulykka snakket den kjente radiokåsøren Arthur Klæbo om ulykka i et radioprogram. Lytt til det her
  • 25 år etter raset gjorde NRK-reporter Arne Græsdal et intervju med Adolf Tafjord. Lytt til det her
Tafjordulykka i 1934
Foto: Arkivet, Aalesunds muséum

Rundt klokka 03 natt til 7. februar i 1934 blei folk vekt av et forferdelig og eksplosjonsarta drønn med sterke ristinger i jorda. Langhammaren falt da ned fra 730 meters høyde og lagde flodbølger (tsunami) som slo opp til 64 meter høyde.

Jordskjelv?

I Tafjord nådde flodbølga opp i 16-17 meters høyde og det var i alt 23 personer som døde. Folk trodde først at det var et jordskjelv, orkan eller rett og slett dommedag.

I Fjørå reiste det seg 12-14 meter høye bølger som skylde bort seks bolighus, og tok 17 menneskeliv. Det kunne ha blitt flere, men mange reddet seg ved å springe oppover bakkene med flodbølga i hælene.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL