Hopp til innhold

Søskenflokken går for gull i VM

Norges Roforbund sender Helseth-søsknene fra Ålesund til Nederland, for å representere Norge i VM i roing.

Helseth-søsknene

VM: Alle de tre søsknene Helseth reiser om noen uker til VM i roing i Amsterdam. De er tre av fem som Norge sender for å ta gull i U23- og junior-VM. Her Thea Helseth (f.v.), Amanda Helseth og Martin Helseth.

Foto: PRIVAT

OL i Rio har så vidt startet. Om Helseth-søsknene fra Ålesund får det som de vil blir det et OL på de i fremtiden.

– Deltagelse i OL er drømmen. Dit skal vi alle tre, sier Thea Helseth lattermildt.

Om bare noen uker reiser søsknene til Rotterdam, i VM i roing. De er tre av fem roere som Norge sender for å ta gull.

– Jeg fikk nettopp vite at jeg skulle få være med, så har ikke hatt så god tid på å forberede meg egentlig, forteller Amanda.

U23- og junior-VM

Martin og Thea stiller i U23, mens Amanda skal representere Norge i junior. I ukene fremover legges alt fokus på trening.

Thea Helseth

FØLER PRESSET: Thea Helseth føler litt på presset til å prestere bedre enn i fjor, da hun tok en andreplass i B-finalen. Målet er å komme til et fremtidig OL.

Foto: PRIVAT

– En må jo prøve å holde nervene mest i ro. Fikk en andreplass i B-finalen i fjor, som er et ganske greit resultat så man kan kanskje forvente bedre i år, forteller Thea.

På grunn av de olympiske leker i Rio vil både de aldersbestemte VM og VM i de ikke-olympiske klasser samles til ett VM i år. Som debutant, kjenner ikke Amanda så stort på presset.

– Det er kanskje ikke så stort som med Thea og Martin, i og med at de har vært med før og gjort det så bra. Når en stiller til start så skal du prøve å vinne og ikke tenke at det kommer til å gå dårlig, for da gjør det som oftest det, sier Amanda.

– Holder på så lenge det er gøy

Mens søstrene har vært hjemme på på ferie på Sunnmøre, har Martin trent i Akershus ved Årungen Rostasjon.

Amanda Helseth

DOBBELTSCULLER: Amanda Helseth deltar for første gang i et VM. Hun skal ro sammen med en partner.

Foto: PRIVAT

– Det er der båtene våre ligger, så vi har ikke rodd de dagene vi har hatt her. Trenger litt ferie vi og, forteller søstrene.

Martin og Amanda deltar i dobbeltsculler-klassen, som betyr at de ror sammen med en partner. Amanda skal ro sammen med Maja Aspenes fra Horten Roklubb.

– En må være veldig samkjørt når man er to. Maja og jeg er mye bedre nå enn det vi var for ikke så veldig lenge siden.

Ved uttaket forteller Amanda at alle fikk prøve alle som partner, før det ble bestemt hvem som skulle få reise til Nederland med det norske flagget på brystet.

Amanda og Thea Hjelseth

FERIE: Søstrene nyter ferien på Sunnmøre. Det har blitt mye fjellturer, men også fokus på å finne roen og slappe av før oppkjøringen til VM starter.

Foto: Torild Øvrelid / NRK

– Da finner vi ut hvilke som ror fortest. Det er en veldig grei måte å gjøre uttaket på, for det er rettferdig, sier Amanda.

Alle søsknene trener mye for å kunne delta i mesterskap på et høyt nivå.

– Vi kommer til å holde på så lenge det er gøy, og det er det forsatt, sier begge søstrene.

VM avholdes i Rotterdam, på Willem-Alexander Baan den 21.august.