Hopp til innhold

Slik skaper du magi av gresskar

Synes du det er vanskelig å skjære ut gresskarlykt til Halloween? Kunstner Inga Dalegg viser deg hvordan du skal imponere naboene.

Gresskarlykter. Uthuling. Prikking med nål.

Kurs i gresskarlykter

Mange vil gå på kurs for å lære å lage gresskarlykter.

Foto: privat

For Inga Dalsegg har forbedelsene til Halloween startet for lenge siden. Hvert eneste år prøver hun ut nye ider når hun skal lage gresskarlykter. Motivene blir mer og mer avanserte.

Torsdag holder hun kurs i atelieret sitt i Rindal, der både barn og voksne er påmeldte.

– Mange tenker at de vil starte med et lite gresskar, men det er faktisk vanskeligere. Kjøp gresskaret så stort som mulig, sier Dalsegg. Velg også gresskar som er skikkelig modne. De som er gule eller grønne på farge er harde og nesten umulig å skjære i.

LES OGSÅ:

Finn et motiv på internett

Du trenger absolutt ikke være flink til å tegne eller være kunsterisk anlagt for å skjære ut et fint gresskar. Finn gjerne et motiv på internett som du liker. Før du begynner å risse inn motivet, må du skjære av lokket og ta ut innmaten.

– Det er ikke nødvendig med motiv på hele gresskaret. Bestem deg for en side på gresskaret og vær nøye med å skrape innsiden, slik at veggen ikke blir så tykk at det blir vanskelig å skjære, sier Dalsegg. Iskje er fint å bruke til det formålet.

Inga Dalsegg med de kunstferdige gresskarene.

Inga Dalsegg med noen av de kunstferdige gresskarene.

Foto: Privat / NRK

Lag en pipe

Bruk en syl, en tykk stoppenål eller en liten spiker for å prikke linjene rundt motivet og lage små hull i gresskaret. Husk at du ikke skal skjære ut hele motivet, men velg ut enkelte detaljer.

Det er også lurt å lage en pipe i lokket, slik at det blir luft inne i gresskaret. Når du setter inn lys i lykten, kan nemlig gresskaret bli så varmt at det nesten koker.

– Det er bare å glede seg til Halloween og husk at gresskarkjøttet kan du bruke til både muffins og suppe, sier Dalsegg.

Gresskarlykt av Freddy Kreuger
Foto: Inga Dalsegg

Slik skjærer du gresskaret

  • Sørg for å ha nødvendige verktøy som stor kniv, saks og gjerne en syl.
  • Tegn eller print ut et motiv som du skal skjære etter.
  • Ta kniven og skjær av toppen i enten flatt eller «krone»-mønster.
  • Ta ut innmaten, slik at man kan lyse opp gresskaret med stearinlys.
  • Når du er klar med motivet: skjær det inn i det ytterste laget og skjær bort skallet. (Det enkleste er å skjære helt gjennom).
  • Skjær ut detaljene først – før man skjærer ut resten.
  • Begynn med de store gresskarene først. Jo mindre, jo vanskeligere