Hopp til innhold

Treningsapp kan hjelpe politiet i Aksla-drapet

Dersom Anja Weløy Aarseth (21) brukte en treningsapplikasjon på sin mobiltelefon, kan det være mulig for politiet å spore hennes eksakte bevegelser den skjebnesvangre kvelden.

Aksla funnstedet

Anja Weløy Aarseth ble funnet like nedenfor bunkeren med en benk på. Dette er et mye brukt utsiktspunkt og stoppested for joggere.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Runkeeper, Edomondo og Sporstracker er kjente applikasjoner for mange treningsentusiaster verden rundt.

Dette er programmer man kan laste ned til sin smart-telefon, der man blant annet kan logge fart, høyde og i mange tilfeller også hvor brukeren har løpt, ved hjelp av GPS og kartfunksjon.

IT-konsulent i Eplehuset, Stig Espen Soleng sier til NRK at det vil være mulig å spore den drepte Anja Weløy Aarseth (21) sine bevegelser, dersom hun har brukt en slik treningsapp på løpetur.

Stig Espen Soleng

IT-konsulent Stig Espen Soleng i Eplehuset sier det vil være mulig å spore den drepte Anja Weløy Aarseth (21) sine bevegelser, dersom hun har brukt en slik treningsapp på løpetur.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Ja, denne informasjonen vil mest sannsynlig ligge lagret på telefonen, og kan også være lastet opp til hennes nettkonto dersom dette ble gjort. Da gjelder det å få tilgang til hennes treningsapp-konto, og denne informasjonen vil nok ligge på amerikanske servere, sier Soleng.

– Ingen plass er trygg lenger

En som ivrig bruker treningsappen «Runkeeper», er Charlotte Karlsen (22) fra Ålesund.

Hun har vært en aktiv bruker av treningsløypen på Aksla siden hun var 15–16 år gammel, og bruker Runkeeper for å logge tid, intervaller, lengde på treningsøkten, og også hvor hun har løpt, ved hjelp av kartet.

I tillegg er det mulig å sende en live-oppdatering av hvor man løper til andre brukere av programmet, men dette er ikke en funksjon Karlsen benytter seg av.

Nå føyer hun seg inn i rekken av folk som er sjokkerte over det som har skjedd i det som alltid har vært en trygg treningsoase i Ålesund sentrum.

– Når slike ting har skjedd andre steder i Norge så har jeg alltid tenkt at man ikke må la seg påvirke. Nå når det har skjedd på Aksla, så føler jeg meg derimot helt matt. Hvis det var én plass jeg tenkte at det var trygt, så var det der. Nå føles plutselig ingen plass trygg lenger, sier Karlsen.

– Ingen kommentar

Politiadvokat Yngve Skovly er sparsom med kommentarene når NRK spør ham om hvordan politiet jobber opp mot treningsapplikasjonene.

– Vi sørger for å kartlegge alle bevegelser på en eller annen måte, men kan ikke kommentere slike detaljer.

Skovly har tidligere sagt at politiet vil sjekke ut «appene».

– Kan dere bekrefte at Aarseth hadde en mobil, og at hun brukte Runkeeper eller andre treningsapper?

– Det vil vi heller ikke kommentere, avslutter Skovly.

Yngve Skovly

Politiadvokat Yngve Skovly.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK