Hopp til innhold

Slik kan du feire feitetirsdag som 101-åringen Nikka

På feitetirsdag er det lov å fråtse. Rømmegrøt med feit seterrømme, smør og sukker kan være oppskriften til et langt liv, ifølge Nikka.

101 år gamle Nikka Myren Grønning er ikkje redd for å ete litt feit graut og meiner feittet smører knirkete ledd. Sjå korleis ho lagar rømmegraut.

RØMMEGRØT: Masse seterrømme, melk, mel, sukker og salt må til om man skal lage Nikkas rømmegrøt. Se oppskriften lenger ned i saken.

Feitetirsdag, eller grøttirsdag, handler om det navnet tilsier, å fete seg opp. Denne dagen er den siste dagen før fasten. Da skal man bare spise den beste og feiteste maten.

I Myra i Valldal kjøpes det ikke inn ferdiggrøt. Den skal lages fra bunnen av.

Man trenger noe til leddene. De kan «gnikse» av at det er tørt og fettløst. De mangler smøring.

Nikka Myren Grønning

– Nå skal de ikke ha laktose og alt skal være glutenfritt. En må ha fett. Kan ikke bare spise skrinn mat, sier 101 år gamle Nikka Myren Grønning, mens hun koker opp rømmegrøt på sin hvite og velbrukte komfyr.

Hør innslaget nederst i saken.

Oppskriften til et langt liv

Nikka fra Valldal ble nasjonal kjendis i 2009 da hun viste frem kokkekunstene i Norge Rundt. Hun har også fått vist frem matlagingen sin på den britiske TV-kanalen BBC, da programlederne i serien «Hairy Bikers» kom på besøk.

Nikka Myren Grønning

Fettet fra seterrømmen skiller seg etter koking. Fettet skal tas bort før du rører inn jevningen.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

Mens seterrømmen koker i kjelen, starter fettet å skille seg. På toppen danner det seg en masse av gult fett. Nikka sitter på en krakk og følger med. Av og til rører hun rundt i kjelen, for å passe på at det ikke skal svi seg.

– Jeg bare gleder meg. Dette er gammel skikk og vane og det er godt med grøt, sier Nikka, som ikke bruker mål eller vekt.

Nikka Myren Grønning

Nikka Myren Grønning lager jevning til rømmegrøten, med melk og hvetemel.

Foto: Sissel Beate Brunstad / NRK

Matlagingen ligger «i hendene», som hun selv sier. I desember fylte hun 101 år. Hun hører fortsatt godt, men synet er ikke så bra lenger. Om man vil ha oppskriften på et langt liv, er det henne man må spørre.

– Er det grøten som gjør at du holder seg så godt?

– Det er ikke godt å si, men kan hende han hjelper til, forteller hun og ler. Jeg går også mye tur, for ellers stivner jeg til.

– Rosiner var fråtseri

Etter å ha fjernet fettet, laget jevning og rørt det sammen i gryta, tar hun frem det som skal gjøre grøten ekstra god.

– Jeg bruker sukker og litt salt, for det må en nesten ha. Død grøt er ikke godt, sier Nikka mens hun blander alt sammen.

Etter å ha fått tykkelsen hun vil ha, serverer hun rømmegrøten i djuptallerkener. På bordet står smør, sukker og kanel klart.

Dette var deilig. Det er ikke noe juksegrøt. Dette er ekte varer. Smaker rømme og fettet bare flyter.

Nikka Myren Grønning

– Du bruker ikke rosiner?

– Nei, jeg har ikke vært vant med det. Det var fråtseri, men det er godt, sier Nikka mens hun tar seg en stor spiseskje med rømmegrøt.

– Det spørs hva folkehelsen sier til dette?

– Det er ikke alle som helt med oss, sier Nikka og ler. Jeg er 101 år og jeg har ikke gått med på grunn av grøt enda.

Bli med reporter Sissel Brunstad inn på Nikkas kjøkken:

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL