Hopp til innhold

Kulturministeren er skuffet etter flaggnekt i Ålesund

Kommunen har sendt ut e-post til alle skoler i Ålesund kommune om at de ikke får heise regnbueflagget under pride-markeringer i år.

Pride-flagget vaier igjen på Åse skole.

Regnbogeflagget på Åse skule i Ålesund vart fjerna sommeren 2023 etter at ein forelder klaga. I ettertid vart det heist på nytt.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Det var Sunnmørsposten som skrev om saken først.

Ifølge avisen fikk rektorer ved alle skolene i Ålesund beskjeden i en e-post i starten av mai.

I e-posten som avisen viser til skriver kommunalsjef Hildegunn Pedersen blant annet:

«Kommunedirektøren har etter ønske fra flere bestemt at det ikke flagges ved skolene i Ålesund under pride i år. Det vil flagges på rådhuset og i sentrum. Ordfører er orientert om avgjørelsen.»

I fjor oppfordret kommunen alle skolene til å markere mangfold og inkludering, og skolene bestemte selv hvordan de ville forholde seg til pride-feiringen.

Håper å se mange regnbueflagg

Varaordfører i Ålesund, Monica Molvær, skriver i en e-post til NRK at skolen skal være en trygg plass for barn og ungdommer og at det derfor er viktig å vise raushet og mangfold.

Ved å ta et aktivt standpunkt om nei til flagging på alle skoler i Ålesund, gjøres det stikk motsatte. Dette angår oss alle og bør være en større politisk sak, skriver hun.

Monica Molvær

Varaordfører i Ålesund, Monica Molvær.

Foto: Privat

Hun skriver videre:

Pride handler om å skape holdninger, mangfold og frihet. Jeg håper vi får se mange regnbueflagg vaie i vinden og farge Ålesund i alle regnbuens farger, også på de skolene som ønsker å flagge.

Kvinne ser inn i kamera.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) sier det er skuffende at det ikke skal flagges med prideflagg på skolene i Ålesund.

Foto: Hanna Johre / NRK

Skuffet

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) sier at de ikke vil overprøve kommunens forbud.

– Vi har kommunalt selvstyre i Norge, så derfor må Ålesund få lov til å bestemme hvordan de ønsker å markere pride, sier hun.

Men hun er tydelig på hva hun mener om det.

– Jeg syns det er skuffende at skolene ikke skal bruke prideflagget under pridemåneden.

– Jeg blir lei meg

Høyres leder Erna Solberg er reagerer også på at skolene i Ålesund ikke får heise pride-flagget.

Jeg må innrømme at jeg blir lei meg av at denne debatten dukker opp igjen og igjen. For meg handler pride om at alle skal kunne elske den de vil, og at folk skal føle seg trygge uansett hvem de er og hvem de er glad i. Ingen skal oppleve hets, trusler og vold på bakgrunn av hvem de er. Alt dette bør være helt ukontroversielt og noe alle burde kunne stille seg bak.

Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier at hun er opprørt over at en kommune sier at barneskolene ikke skal flagge under pride.

– Hvert år kommer disse debattene opp. Det viser at det fortsatt er fordommer der ute. Og det er mangel på kunnskap, noe som Ålesund kommune viser i dag.

– Ønske fra flere

Ifølge Sunnmørsposten har rektorer de har snakket med etterlyst en felles bestemmelse. Det bekrefter kommunalsjef Hildegunn Pedersen til NRK.

Hildegunn Pedersen er kommunalsjef i Ålesund.

Hildegunn Pedersen er kommunalsjef i Ålesund kommune.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Det er et ønske fra flere om å ha en felles policy. Og så er det slik at skolene jobber med mangfold og inkludering gjennom hele året og man kan markere pride på andre måter, men det vil ikke bli flagget på skolen, sier Pedersen.

– Noen vil si at det er feigt, hva sier du til det?

– Da vil sikkert også noen mene at det er feigt om vi flagger, så her er det ulike meninger, sier Pedersen.

– Hvorfor hører de på dem som ikke vil ha flagg?

– Det kan godt hende at det senere vil bli flagget, men da skal det ligge i et flaggreglement for kommunen slik at vi har tydelige retningslinjer for hvordan vi skal gjøre det, sier Pedersen.

På Hatlane skole i Ålesund ble regnbueflagget to år på rad stjålet og satt fyr på. På Åse skole ble flagget i fjor tatt ned, før skolen snudde.

Kommunalsjefen sier at slike hendelser ble tatt med i diskusjonen rundt saken, men at de ikke var avgjørende for beslutningen.

Vil ikke sette rektorer i en vanskelig posisjon

Ordfører i Ålesund, Håkon Lykkebø Strand, sier at han støtter kommunedirektøren.

Håkon Lykkebø Strand (Frp) er ordfører i Ålesund kommune.

Håkon Lykkebø Strand (FrP) er ordfører i Ålesund. Han sier at pride-flagget skal heises på flaggstengene ved rådhusplassen, Kiperviktorget og Hellebroa som vanlig under pride-festivalen.

Foto: Mia Sofie Ytreberg / NRK

– Kommunedirektøren har gjort riktig vurdering basert på tilbakemeldinger, og at vi ikke bør flagge ved skolene eller andre institusjoner for å unngå å sette rektorene i en vanskelig posisjon.

– Er det ikke litt unnfallende da når det er en såpass prinsipiell sak som dette?

– Ja, og derfor har jeg også bedt kommunedirektøren gå i gang med å lage et flaggreglement i Ålesund slik at det er kommunestyret som skal få bestemme hvordan flagging på offentlige flaggstenger skal foregå, sier Lykkebø Strand til NRK.

I en e-post til NRK tirsdag kveld skriver ordføreren at han på bakgrunn sakens store engasjement har bedt kommunedirektøren om at saken skal behandles politisk.

Skal heise flagget i protest

Konstituert rektor ved Blindheim ungdomsskole, Hallgeir Buset, er hoderystende til vedtaket.

– Jeg mener dette vedtaket er trist, flaut, og i strid med kommunen sine verdier som er «Åpen, engasjert og modig».

Han sier at han kommer til å heise regnbueflagget onsdag morgen for å protestere mot vedtaket.

Har skapt diskusjon

Det er ikke første gang i år offentlige markeringer med regnbuen har skapt diskusjon. I januar bestemte Finnmark fylkeskommune at regnbuemotivet som hadde prydet skolesekkene til 6-åringer i fylket skulle bort.

Foreldre i fylket var delt om det var rett å fjerne regnbuemotivet, og debatten holdt fram i uker etter avgjørelsen.

Regnbuesekken til Troms og Finnmark fylkeskommune

Finnmark fylkeskommune valgte å fjerne regnbuesymbolet.

Foto: Tarjei Jensen Bech

Heising av pride-flagg har også møtt motstand flere ganger. I år heiste Vanylven kommune prideflagget i forbindelse med Bygdepride i Ørsta og Volda. Det fikk ikke henge lenge før det var vekke.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL

Helse Møre og Romsdal

Helse Møre og Romsdal må kutte millionar – skal legge ein omstillingsplan

Illustrasjon av Sula gondol toppstasjon

Ikke enighet i betent gondol-sak