Hopp til innhold

Ryggsmerter var hjerteinfarkt

Legevakten mente Paul Morten Nerems pustevansker skyldtes ryggsmerter, og ba ham ta ibux. Hjemme igjen døde 63-åringen av hjerteinfarkt. Hjertespesialist Helge Istad mener mange leger er for fokusert på brystsmerter.

Paul Morten Nerem innfelt i bilde med tilsynsdokument fra kommunen

Paul Morten Nerem døde av hjerteinfarkt, 63 år gammel.

Foto: PRIVAT/Kristiansund kommune

Lørdag 2. januar drar Paul Morten Nerem til legevakten. Han har pustebesvær, kvalme og smerter i ryggen.

– Legen konkluderte i løpet av ti minutter med at pappa har strekk i ryggen. Han får råd om å ta smertestillende, forteller sønnen, Bernhard Nerem.

Det skulle vise seg å være lang mer alvorlig en strekk i ryggen. For natt til mandag finner kona 63-åringen død i sengen.

Bernhard Nerem

Bernhard Nerem og familien håper at deres historie kan hindre at noe slikt skjer igjen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Dødsårsaken var hjerteinfarkt. Obduksjonen viser at han hadde et sterkt infarkt da han var hos legen.

Ble ikke tatt EKG

I papirene som familien får utlevert, slås det fast at legen aldri tok en EKG som kunne ha avslørt infarktet. Grunnen var at pasienten oppga smerter i ryggen og ikke i brystet.

Hjertespesialist Helge Istad er medisinskfaglig rådgiver innen hjertesykdom, og har skrevet lærebok om hjertesykdom. På generelt grunnlag uttaler han at mange leger tenker for snevert når det kommer til symptomer ved hjerteinfarkt, og at for mange er fokuserte på brystsmerter.

Til behandling i helsetilsynet

– Jeg har vært mye rundt i landet og holdt foredrag for allmennleger om hjertesykdommer. Jeg må nok si det er nokså varierende. Noen er kjempeflinke og noen kan for lite. Det er mitt inntrykk, sier Istad.

Saken til Nerem behandles nå av helsetilsynet. Familiens tap er endelig, men de håper at deres historie kan være med på å forhindre at det skjer igjen.