Hopp til innhold

Nordmenn fanger fantasidyr i gata

Pokémon-feberen har igjen sveipt over landet. Sondre Stette (21) har samlet 50 av 151 mulige Pokémon.

Pokemon-Go

PÅ JAKT: Sondre Stette er en av flere nordmenn som har tjuvstartet med å fange Pokémon før den norske versjonen av spillet har kommet ut.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

Ute i Norges gater, skoger og hager jaktes det nå på fantasidyr. Målet er å samle dem alle.

– Det er mye som skjer i Byparken tydeligvis, men det er som regel det, sier 21-år gamle Sondre Stette.

På Stettes mobil vises det et kart, hvor små prikker indikerer hvor han kan finne Pokémon. Han har allerede samlet 50 av 151 mulige Pokemoner rundt om på Sunnmøre.

Nå skal han se om han får fanget flere i Byparken i Ålesund sentrum.

– Det så ut som det var en del som gikk med ansiktet i mobilen der oppe.

Sondre Stette (21) fanger Pokemon i Byparken i Ålesund.

Samlemani

Pokémon fikk sitt gjennombrudd på 90-tallet, med både tv-serie og kortspill. Dette ga flere samlemani og Pokémon-kort florerte på norske skoler.

– Den letteste måten å forklare Pokémon på, er å nevne inspirasjonskilden. Skaperen av Pokémon var så fascinert av insektsamling som barn, forteller NRKs spillekspert Andreas Hadsel Opsvik.

Satoshi Tajiri likte å dra rundt og samle insekter som humler, vesper, møll og sommerfugler i glass.

– Dette er i utgangspunktet grunntanken for Pokémon også. Man skal reise rundt og samle sammen alle de ulike dyrene som finnes i denne Pokémon-verden. Målet er å få absolutt alle, sier Opsvik.

– Det blir litt krig

Pokemon-Go

POKEMON-GO: Fantasidyrene dukker opp i området ditt om du har spillet oppe på mobilen. De kan fanges ved bruk av en poleball.

Foto: Martin Aas / NRK

Man kan ikke samle alle de virtuelle vesenene fra sofaen. Spillerne må ut og gå, noe som også gjør at folk får seg en ekstra trimtur om man er bestemt på å fange Pokémon.

– Folk kommer seg ut. Det er et veldig sosialt spill og man har det gøy med venner. Blir noen ekstra trimturer utover dagen når man er hekta, forteller Stette.

Rundt om i Ålesund finnes det ulike poster, som kalles for gymmer. En gym er et sted Pokémon-spillere kan samles og duellere.

– Etter hvert i spillet kan du velge deg ett av tre lag, enten rød, blå eller gul. Så kan du duellere med de Pokemonene du har og ta over gymmer i området. Det blir litt krig, forteller Stette.

Fortsatt ikke norsk versjon

Spillet har blitt sluppet i USA, Australia, New Zealand og Japan. Norge må vente litt lenger, men det er ikke et hinder.

Pokemon-gym

POKEMON-GYM: På St. Olavs plass i Ålesund er bronsestatuen Søster og bror av Odd Hilt blitt en Pokémon-gym, der spillere kan møtes og duellere.

Foto: Lise Kristin Valgermo / NRK

– Om man har iPhone, så må man lage seg en Apple ID i for eksempel USA. Vi som har Android-mobil er så heldige at vi kan bare laste ned appen fra en annen kilde enn Google Play, forteller Stette.

Stette har samlet de fleste Pokemonene sine i Ålesund, men prøvde også lykken i Stranda.

– Det var ikke så veldig mange der. Da jeg satt på ferga over oppdaget jeg en Pokémon midt ute på fjorden og det var litt uheldig.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL