NRK Meny
Normal

Samferdselsministeren avslår 30 år med bompenger til Nordøyveien

Nordøyvegen blir ikke det første prosjektet i landet som får bompengeperiode på 30 år.

Nordøyvegen kart

Nordøyveien er tenkt å binde sammen Nordøyene i Haram og Sandøy kommune.

Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål om realiseringen av Nordøyvegen.

Tirsdag var det møte i plannemnda for samferdselsutbygging. Der ble det orientert om at samferdselsminister Marit Arnstad sier nei til å innføre en 30 år lang bompengeperiode, som skal finansiere fastlandsforbindelse til Nordøyene i Haram og Sandøy kommune.

Dette kommer i tillegg til at en ikke ser ut til å kunne oppfylle kravet om å kutte minst 280 millioner kroner i andre samferdselskostnader i fylket. Det er heller ikke enkelt å gjøre kutt i tiltak på selve øyene.

Ikke alvorlig

Oddbjørn Vatne

Fylkespolitiker Oddbjørn Vatne.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lederen i plannemnda, Oddbjørn Vatne er ikke overrasket over at det ikke ble vedtatt en bompengeperiode på 30 år, men sier han absolutt hadde trodd at man skulle klare det nevnte millionkuttet.

– Øyene var sett på som et område med kuttpotensial, og jeg synes vi bør ta dette opp med Statens vegvesen. Jeg tror fortsatt det er mulig å gjøre nødvendige kutt der ute, sier Vatne til NRK.

– Hvor alvorlig er det at statsråden har sagt nei til 30 års bompengeperiode?

– Det er ikke så veldig alvorlig. Bompenger er ikke alt, og spørsmålet er også hvordan vi legger opp løpet. Det kan også være et spørsmål å kreve litt mer bompenger enn først tenkt.

Frykter mye

– Er det aktuelt å kreve bompenger ute på øyene?

– Nei, jeg signaliserte her at øyfolket ikke ønsker dette. De vil nok heller ha litt høyere kravsum på den ordningen som har blitt foreslått.

– Men her er det mange steiner i veien. Frykter du for fremdriften?

– Ja, det er mye jeg frykter. Dette er det første store prosjektet for fylkeskommunen, og i tillegg det første store prosjektet som også skal gjennom på landsplan av disse fylkesveiene. Vi ser at vi må pløye helt ny åker, og da er det mye jobbing som skal til, sier Vatne.

På spørsmål om plannemnda vil komme i havn med en bompengesøknad til jul, svarer lederen at det kan bli vanskelig.

– Det spørs helt på hvilket nivå denne bompengesøknaden er på. Jeg tror det kanskje det hadde vært lurt å kjøre på med søknad, men vi får se hva som skjer. Partene har ikke gitt opp ennå.