NRK Meny
Normal

Marit Krogsæter er tidenes yngste

23 år gamle Marit Nerås Krogsæter (Sp) skal lede kultur-og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal.

Marit Krogsæter

Marit Krogsæter har fått oppgaven med å lede kultur- og folkehelseutvalget i Møre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Aldri før har en så ung politiker ledet et av hovedutvalgene i fylkespolitikken. Marit Krogsæter har en periode bak seg som medlem av kultur- og folkehelseutvalet, og som vararepresentant til fylkestinget.

Nå blir hun den fremste frontfiguren for kulturpolitikken i fylkestinget i Møre og Romsdal.

– En stor tillitserklæring

– Jeg opplever det som stort, og det er mye ansvar å få, men det er et ansvar som jeg er klar til å ta. Det er en stor tillitserklæring at jeg får lede et slikt utvalg, og at Senterpartiet har valgt å satse på en som er så ung, sier Marit Krogsæter.

Det er vært sjelden at lederen for et fylkespolitisk hovedutvalg er under 40 år. For fire år siden var samtlige hovedutvalgsledere over 50 år. Derfor er det spesielt at 23 år gamle Marit Krogsæter er pekt ut til å lede kultur- og folkehelseutvalget.

– Det viktigste er at vi klarer å snakke sammen, at hele fylket klarer å dra i lag og si at dette ønsker vi å få til fylket, sier Marit Krogsæter som blant annet mener at Kulturrådet bør regionaliseres.

Arvelig belastet

Som politiker er Marit Krogsæter arvelig belastet. Også farmoren har ledet fylkeskulturutvalget i Møre og Romsdal. Oldemoren var Karen Grønn-Hagen og var den første kvinnelige statsråden i en borgerlig regjering. Faren blir ordfører i Haram etter årets kommunevalg.

Marit Krogsæter tar lektorutdannelse i nordisk med statsvitenskap som sidefag ved NTNU i Trondheim. Hun har vært fylkesleder for Senterungdommen i Møre og Romsdal og har vært medlem av sentralstyret i Senterungdommen.

Etter valget inngikk Senterpartiet en avtale med Arbeiderpartiet, SV, Venstre, Nordmørslista, Miljøpartiet De Grønne og Uavhengig valgliste for Sunnmøre. I følge avtalen skulle Senterpartiet ha lederen i to hovedutvalg: samferdselsutvalget og kultur- og folkehelseutvalget. Partiet valgte å satse på Marit Krogsæter som leder i kultur- og folkehelseutvalget.

Kunnskap

– Jeg har jo sittet i utvalget i fire år så nå føler jeg at jeg har opparbeidet meg litt kunnskap til å kunne starte på arbeidet iallefall. Så får vi se hvor mye mer kunnskap jeg må tilegne meg for å komme skikkelig i gang, sier Marit Krogsæter.

– Det er mange her som er opptatt av asfalt. Blir det en utfordring å fremme kulturen?

– Ikke en utfordring, men jeg har jo sagt det før at vi må prioritere noe folk kan leve av og ikke bare veger vi kan kjøre på. Det er et perspektiv som jeg vil ta med meg, nemlig at vi må skape kulturelle aktiviteter, vi må skape folkehelse, vi må se helheten, sier Marit Krogsæter.