Hopp til innhold

Lærer seg harpe over Skype

Hver uke får norske Annette Sollie Hagen en Skype-samtale fra Los Angeles. Da er det tid for harpeøving med den anerkjente, amerikanske harpisten Ellie Chaote.

Harpe over Skype

ØVER: Annette Sollie Hagen lærer å spille harpe over Skype.

Foto: NRK

HArpe

LÆRER: Ellie Chatoe følger nøye med på harpestrengene mens Sollie Hagen spiller. Her via en skype-samtale mellom de to.

– That's right, keep going. That's OK, lyder det fra datamaskinen til Annette Sollie Hagen.

Dama fra Valderøya på Sunnmøre har alltid hatt en drøm om å lære seg å spille harpe, og har funnet en alternativ måte å realisere den på.

Gjennom videochatprogrammet Skype får hun tips og triks fra den anerkjente, amerikanske harpisten Ellie Chaote. Hun sitter nøye og følger med mens kameraet på datamaskinen filmer spillingen til Sollie Hagen.

Les også: Festivalguide for Møre og Romsdal

Prisbelønt artist

Chaotes musikk kan høres i både filmer og på plater, og hun har blant annet vært med å vinne en Grammy-pris gjennom Ray Charles' album "Genius Loves Company".

Harpen er blant verdens eldste instrumenter og det er ikke mange i Norge som spiller det. Derfor var den noe spesielle undervisningsmetoden nødvendig for at Sollie Hagen skulle få oppfylt barndomsdrømmen.

– Så vidt jeg vet er det ingen andre her på Sunnmøre som spiller harpe, og nærmeste lærer i Norge er i Bergen eller Trondheim. Jeg føler jeg kjenner Ellie ganske godt, selv om hun bor så langt unna, sier hun.

Skal holde konsert sammen

Nå møtes lærer og elev ansikt til ansikt for tredje gang. Chaote er i Norge, og sammen skal de holde konsert i Skodje kirke. Los Angeles-baserte Chaote er imponert over talentet til Sollie Hagen.

– Hun jobber veldig hardt og øver mye, og det vises. Hun har gjort store, store fremskritt og spiller utrolig vakkert. Det er veldig gledelig å se en slik fremgang, forteller hun.

Den norske harpisten er strålende fornøyd med å få spille med Chaote, og har også fått sitt eget instrument.

– Jeg har egentlig allerede oppnådd mitt store mål, men planen videre er å øve enda mer og bli enda flinkere i fremtiden, sier hun ambisiøst.