Inviterte Sunnmørslista

Forhandlingene om posisjonen i Fylkestinget startet allerede i går kveld på NRK`s valgvake. Både Helge Orten og John Aasen inviterte Sunnmørslista til samarbeid for å sikre seg flertall og fylkesordførerkjede.

Randi Asbjørnsen, Sunnmørslista

Randi Asbjørnsen fra Tverrpolitisk liste var både glad og omsvermet i natt.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Etter at 88 prosent av stemme er talt opp er det Arbeiderpartiet som blir det største partiet i Møre og Romsdal med 24.9 prosent av stemmene.

Dersom dette holder seg vil Sunnmørslista komme inn med tre mandat, og er i vippeposisjon i fylkestinget.

Les også:

Åpner for samarbeid

Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat, John Aasen og Høyres ordførerkandidat, Helge Orten, sier de gjerne vil samarbeide med Sunnmørslista.

Jon Aasen

Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat, John Aasen.

Foto: NRK
Helge Orten

Høyres ordførerkandidat, Helge Orten.

Foto: NRK

– Vi har hele tiden kalkulert med Tverrpolitisk liste for Sunnmøre som en liste på vippen, og som må få et tilbud av oss hvis de er interessert i å havne på vår side, sier Aasen.

– Men hvis du skal bli fylkesordfører så må en tilby Tverrpolitisk liste posisjoner, og kanskje viktigere posisjoner enn det Høyre vil tilby?

Ordførerpartiet må alltid akseptere å blø litt. Det er ordførerpartiet som er den viktige posisjonen når alt kommer til alt. Så blir det en forhandling om hvor mye man har i potten å forhandle med. Men dette tror jeg at vi skal bli enige om, sier Aasen.

– I utgangspunktet så har Høyre, FrP og KrF sagt at vi ønsker å videreføre det samarbeidet vi har, og vi har øynene åpne i forhold til Sunnmørslista hvis de ønsker å være med på det, sier Høyres ordførerkandidat, Helge Orten.

Positiv

Randi Asbjørnsen fra Tverrpolitisk liste var både glad og omsvermet i natt. Hun sier at Sunnmørslista kommer til å støtte den blokka som tilbyr de beste posisjonene.

– Jeg har bare to friere, og jeg har fått klar beskjed at her blir ingenting avgjort før vi vet resultatet.

– Hva betyr det for Tverrpolitisk liste dersom dere kommer i vippeposisjon?

Det betyr svært mye. Vi kan forhandle oss til posisjoner som vi kanskje ellers ikke hadde fått, til beste for våre velgere, sier Asbjørnsen.