NRK Meny
Normal

Flertall mot pelsdyroppdrett

56 prosent av den norske befolkningen mener oppdrett av pelsdyr bør forbys. Dyrevernerne har vunnet, mener valgforsker Frank Aarebrot.

Illustrasjonsbilde fra pelsdyrfarm

Undersøkelsen viser at et flertall er imot oppdrett av blant annet mink.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Det er de unge som er mest negative til pelsdyrnæringen, viser undersøkelsen som er gjennomført av Sentio for Nationen. Blant dem under 30 år er sju av ti for et forbud. I aldersgruppen 60+ sier halvparten ja til å forby oppdrettet.

– Mange har blitt imot

Frank Aarebrot

Film og bilder som viser dyremishandling har bidratt til mer motstand mot oppdrett, mener Aarebrot.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Dyrevernere har vunnet kampen med filmer og bilder som viser dyremishandling. Det har nok ført til at veldig mange har blitt imot næringen, sier valgforsker og professor Frank Aarebrot. Han viser blant annet til filmen «Pels», som ble vist på NRK i fjor og som førte til mye debatt.

Aarebrot tror ikke næringen har mye å vinne på sine filmer og reklameoppslag for å påvirke opinionen.

– De har ikke vunnet kampen om realitetene. Uansett hvor mye bra de viser, trengs det kun én film som viser det motsatte. Dyrevernere har på vellykket vis klart å få fram at pelsdyrnæringen ikke har kontroll på bøndene.

Noen få ødelegger

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag

Guri Wormdahl i pelsdyralslaget mener noen få ødelegger for de fleste.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Pelsdyralslaget har likevel ikke tenkt å gi seg.

– Vi opplever at slaget om pelsdyrnæringen på ingen måte er over. Undersøkelser av holdninger til næringen varierer mye, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag. Hun sier det er noen få som ødelegger for alle, men understreker at de aller fleste pelsdyrbønder driver forsvarlig.