Hopp til innhold

Får en mannlig politiker spørsmål om klær?

De har to ting felles. Alle er kvinner og ordførerkandidat i sine hjemkommuner. Fremdeles møtes kvinnelige politikere med fordommer når de engasjerer seg.

ordførerkandidater Høyre

Kvinnekampen lever i beste velgående, mener de kvinnelige ordførerkandidatene fra Høyre.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– Det finnes kvinnelige politikere som fremdeles får spørsmål om klær og antrekk etter at de har vunnet et valg, og skal til å innta ordførerstolen. Menn får aldri slike spørsmål. Det forteller Randi Bergundhaugen som er ordførerkandidat for Høyre i Vestnes kommune.

Rundt bordet nikker de fire andre ordførerkandidatene bekreftende. Fordommer mot kvinner som søker makt er fremdeles fremtredende i vårt samfunn.

– Vi møter fordommer og holdninger knyttet til kjønn. Selv om kvinner i Norge har like muligheter og rettigheter, er det fremdeles langt frem til likebehandling, sier de.

Det finnes kvinnelige politikere som fremdeles får spørsmål om klær og antrekk etter at de har vunnet et valg, og skal til å innta ordførerstolen

Randi Bergundhaugen, ordførerkandidat Vestnes

Ewa Hildre har vært aktiv i politikken siden sønnen var to år gammel. I dag er han 17.

– Jeg husker at min far spurte meg om jeg virkelig ville gå inn i politikken når jeg hadde små barn. Han gikk så langt som å frarådet meg å bli politiker når jeg hadde ansvaret for små barn. Da sa jeg til han. "Ville du spurt min mann om det samme?" Da svarte han nei, forteller Hildre.

I dag er det den internasjonale kvinnedagen.

Fordommene lever

ordførerkandidater Høyre

Randi Bergundhjem, Vibeke Bjørkavåg, Heidi Strand, Trude Fjærli Giskås og Ewa Hildre. Fem kvinner som alle kan bli ordfører i sin hjemkommune til høsten.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

De fem kvinnene har lang erfaring fra lokalpolitikken. De har sett at flere kvinner søker politisk makt, blir toppledere i næringslivet og gjør karriere.

– Mange kvinner griper muligheten, men det er fremdeles mye å gå på, sier de.

De forteller at kvinner ofte kan få mer krevende spørsmål enn menn. De ser også at kvinner i politikken ofte havner i komiteer som jobber med helse og omsorg, og skole.

– Det er lettere å havne i disse komiteene enn for eksempel i samferdsel eller andre tekniske komiteer, forteller de.

Randi Bergundhaugen forteller at hun etter forrige valg bevisst valgte å ta sete i kommunens planutvalg.

Vi trenger flere kvinner i politikken. Vi må gripe muligheten og dra på politiske møter i stedet for klubb

Vibeke Bjørkavåg, ordførerkandidat Sula

– Dette var et bevisst valg, og et utvalg som ofte har en overvekt av menn. Nå kan jeg alt om regulering- og tekniske saker, sier Unhaugen.

– Selv om vi i utgangspunktet har like muligheter, har vi en stor jobb med å bryte ned fordommer som er knyttet til kjønn, sier Trude Fjærli Giskås Hun er ordførerkandidat i Giske kommune.

– Jeg mener kvinner og jenter må søke å ta flere oppgaver. Vi trenger flere kvinner i politikken. Vi må gripe muligheten og dra på politiske møter i stedet for klubb, sier Vibeke Bjørkavåg som er ordførerkandidat for Høyre i Sula kommune.

Kvinnedagen trengs!

ordførerkandidater Høyre

Vibeke Bjørkavåg (t.v.) og Trude Fjærli Giskås ordførerkandidater for Sula Høyre og Giske Høyre.

Foto: Øyvind Johan Heggstad

– I Norge har vi kommet langt når det gjelder like rettigheter. Hjemme handler det om å bryte ned gamle kjønnsroller og fordommer. Samtidig må vi jobbe for at flere kvinner griper sjansen, sier de fem.

Men internasjonalt står kampsakene i kø.

– Globalt er det mye ugjort. I mange land står kvinners rettigheter og status svært lavt. Kvinner risikerer blir kjønnslemlestet, utsatt for syreangrep og tvangsgiftet. Dette er grove overgrep som vi plikter å kjempe mot, sier de.

– Kamp for utdanning er den viktigste kvinnekampen vi kan føre internasjonalt. Gjennom kunnskap kan kvinner stå på egne bein og løfte familien ut av fattigdom. I mange land har kvinner en svært begrenset rett til skolegang. Dette er kanskje det viktigste punktet, sier de fem samstemt.

Sammenlignet med internasjonale utfordringer, blir de norske utfordringer små.

– Vår oppgave er å ivareta den arven som andre kvinner har etterlat toss. De som sto i front for kvinner i Norge. Vi skal bringe denne arven videre, og oppfordrer flere kvinner til å gripe sjansen, sier de.

Kort vei til ordførerstolen

De fem kvinnene stiller som ordførerkandidat i kommuner der Høyre tradisjonelt har stått sterkt.

Alle fem har en reell mulighet til å innta ordførerstolen. I tre av kommunene har Høyre ordføreren i dag.

– Jeg har tenkt meg nøye om før jeg tok denne utfordringen. Nå gleder jeg meg stort til valget, og håper jeg blir ordfører, sier Ewa Hildre fra Haram.

– Med fare for å stigmatisere kvinner, men tror dere folk vi merke forskjell på en mannlig og kvinnelig ordfører?

– Nei. Det tror vi ikke. Vi skal være ordførere for alle innbyggerne i våre kommuner. Vi skal være samlende, og i den grad folk opplever endringer så tror vi at dette baserer seg på ulike personlige kvaliteter og ikke ulikt kjønn, sier de fem.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL