Hopp til innhold

Tror noen har forsøkt seg på gravplyndring

Fylkeskonservatoren etterlyser tips etter at noen har gravd seg inn i en av de største gravhaugene i Elnesvågen. Ifølge Romsdals Budstikke har politiet startet etterforskning.

Fylkeskonservator Bjørn Ringstad og arkeolog Susanne Busengdal.

Fylkeskonservator Bjørn Ringstad og arkeolog i fylkeskommunen Susanne Busengdal på gravhaugen.

Foto: Møre og Romsdal fylkeskommune /

– De har gått inn i ei grav, gravplyndring, er det som har skjedd der, mener Bjørn Ringstad, fylkeskonservator i Møre og Romsdal.

I slutten av august ble Hustadvika kommune kontaktet av bonden som driver jorda der gravhaugen ligger. Opplysningene gjorde at kommunen valgte å varsle videre. Da fylkeskonservatoren kom til stedet var det tydelig at noen hadde tatt seg til rette.

– Det var kastet ut stein av gravrøysa, forteller Ringstad til NRK.

Gravhaugen er egentlig gresskledd, og ser ut som en jordhaug, men den er bygget opp av stein.

Her ser man at steinene er kastet ut.

Her har steinene blitt kastet ut av gravrøysa.

Foto: Bjørn Ringstad/Møre og Romsdal fylkeskommune /

– Stein lå i ei rekke langs toppen og nedover lang kanten på denne haugen, forteller Ringstad. Det var dette synet som gjorde at bonden reagerte.

Oppe på toppen var det også et hull som var ca. en meter bredt og 70 centimeter dypt.

Vet ikke om noe er tatt

Gravhaugen har aldri vært åpnet. Derfor vet ikke fylkeskonservatoren hva som befinner seg inne i den. Han kan derfor ikke si om noe er tatt.

– Vi håper de ikke har kommet seg så langt ned i haugen at de har funnet noe. Men det var ikke så uvanlig å sette graver inn i kanten av haugen, så de trenger ikke å ligge på bunnen av en slik haug.

Stein som er kastet ut fra den utgravde gropa i gravrøysa.

Stein som er kastet ut fra den utgravde gropa i gravrøysa.

Foto: Susanne Busengdal/Møre og Romsdal fylkeskommune

Ringstad anslår at gravhaugen er fra jernalderen, ca. 300-900 e.Kr. Hvis det har vært ei mannsgrav så tror fylkeskonservatoren at det har vært våpen i den, og hvis det har vært ei kvinnegrav kan det ha vært smykker i den.

– Bør ha visst om gravhaugen

Gravhaugen ligger i et turområde i Elnesvågen like ved småbåthavna. Ringstad kan ikke helt sikkert utelukke at unger kan ha vært på ferde, men ca femti meter unna haugen står det et skilt hvor det er opplyst om kulturminnet.

– Så denne gravhaugen burde man ha visst om, mener Ringstad.

Han har tidligere vært borti en lignende sak i Klosterhaugene på Herøy Gård, men stort sett er sakene som oppstår rundt ødeleggelser av kulturminner utbyggere som ikke har vært forsiktige nok.

At noen har gått rett inn i en gravhaug på denne måten mener han er uvanlig.

Politiet vil etterforske saken

Det var Romsdals Budstikke som skrev om saken først. Politiet bekrefter til avisa at de har mottatt en anmeldelse.

– Hvis noen fjerner det som for eksempel ligger i en grav så er det et uerstattelig tap. Dette må bevares for ettertida, derfor tar vi slike saker alvorlig, sier Cecilie Valved, etterforskningsleder på miljøkriminalitet ved politiet i Møre og Romsdal, til avisa. Hun opplyser også om at det finnes et marked på nettet hvor det selges kulturminnegjenstander.

Håper publikum har tips

Nå håper fylkeskonservatoren at noen har tips i saken.

Arkeolog Susanne Busengdal og landbrukssjef i Hustadvika kommune, Jermund Vågen, undersøker området der det er foretatt ulovlig graving.

Her undersøker arkeolog Susanne Busengdal og landbrukssjef i Hustadvika kommune, Jermund Vågen, området der noen har gravd i kulturminnet.

Foto: Bjørn Ringstad/Møre og Romsdal fylkeskommune /

– Vi anmeldte saken i oktober etter at vi hadde fått laget en rapport. Vi fikk da råd fra politiet om å ta kontakt med publikum og media for å få litt blest rundt dette, sier Ringstad.

Selv om det har gått noen måneder siden dette skjedde håper Ringstad noen har sett noe og vil ta kontakt. Han mener de som har vært der må ha holdt på ei stund.

– Det er i hvert fall ikke gjort på en halvtime, så litt tid må de ha brukt på det, mener han.