Strømbrudd koster flesk - nettselskapene må ut med 93 millioner etter «Ivar»

Rundt 111 000 strømkunder ble berørt av ekstremværet «Ivar» i desember. Kostnadene etter orkanen er enorme.

Ekstremveret Ivar i Ålesund

Ekstremværet «Ivar» nådde Ålesund torsdag 12. desember. Da blåste det friskt i Ålesund havn.

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Per Sanderud

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud sier at beredskap koster, og uvær som Ivar koster nettselskapene dyrt.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Nettselskapene anslår at kostnadene ender på rundt 93 millioner kroner, skriver NVE i en pressemelding onsdag. Beredskap koster, mener vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

– God beredskap er viktig for å forebygge omfang og varighet av strømbrudd. Beredskap koster, men NVEs erfaringsrapport om ekstremværet Ivar viser at også kostnadene knyttet til utfall er store, sier Sanderud.

Jobber med forebygging

Kostnadene fra uværene «Hilde» og «Ivar» totalt ender på rundt 149 millioner.

– Det er viktig at selskapene jobber for å forebygge strømbrudd, sier Sanderud.

I tillegg til kostnader knyttet til reparasjon og gjenoppretting, er nettselskapene pålagt å betale for ikke-levert energi og gi kompensasjon til kunder som er uten strøm i over 12 timer.

TrønderEnergi Nett med størst tap

Det er TrønderEnergi Nett som forventer de høyeste utgiftene. De må betale rundt 25 millioner kroner for ikke levert strøm, og 10 millioner kroner til de som var uten strøm i over 12 timer. I sum ser «Ivar» ut til å koste TrønderEnergi over 46 millioner kroner.

Sanderud understreker videre at det er viktig å ha nok personell og materiell tilgjengelig til sikker og effektiv gjenoppretting, også ved omfattende hendelser. Samtidig er god informasjonsberedskap og krisekommunikasjon viktig.

Av kundene som ble berørt av ekstremværet Ivar, fikk over 30 000 kunder strømmen tilbake på under en time. Nesten 81 000 kunder opplevde avbrudd som varte mer enn en time, og over 29 000 kunder opplevde avbrudd som varte ut over 12 timer.

Ekstremværet «Ivar» viste krefter, og denne lastebilen (bilde under) veltet nesten to ganger på vei over Rundebrua i Herøy kommune på Sunnmøre.

Bil velta over Rundebrua.

Sjåfør Ruben Havåg veltet to ganger i autovernet over Rundebrua i Herøy på Sunnmøre under ekstremværet Ivar.

Foto: Odd Magne Kvalsund / NRK