Hopp til innhold

Rydder etter stormenes herjinger

Skogselskapet Allskog har jobbet på spreng i hele vinter med å rydde i skogen etter stormene Ivar og Hildes herjinger i fjor høst. Men forholdene i skogen har vært vanskelige.

Vindfall

Det er et vanskelig, dyrt og farlig arbeid som nå gjøres for å ta vare på verdiene av den vindfelte skogen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Fra Levanger og nordover til sørlige deler i Nordland har skogeiernes eget selskap tatt ut mellom 200.000 og 250.000 kubikkmeter med vindfelt skog.

– Vi har kjørt for fullt, og har reddet den skogen som har ligget nærmest vei, sier regionleder i Allskog, Per Arne Løvhaugen.

Det anslås at rundt en halv million kubikkmeter skog blåste ned i høstens to stormer. Nå gjelder det å berge det som berges kan.

LES: Vanskelig opprydding i skogen

Vanskelige forhold

Per Arne Løvhaugen

– Vi har hatt en rekordavvirkning i Allskog i vinter, sier regionleder, Per Arne Løvhaugen.

Foto: Geir Mogen

Løvhaugen sier det er et tidkrevende og vanskelig arbeid.

– Vi bruker mellom tjue og førti prosent mer tid på å hugge skog som er vindfelt.

Han forteller at arbeidet har gått bra, selv om vinteren har vært mild og forholdene i skogen vanskelige.

– Vi har hittil prioritert store områder som ligger nært bilvei. Det som ligger helt inntil bilvei tar vi til våren og sommeren.

LES: Rekordtap for skogeiere

Mange må påregne store tap

Mye av skogen som ble ødelagt sist høst kan ikke reddes fordi den ligger for ulendt til. Mange skogeiere må derfor regne med store tap.

Verst har det gått ut over skogen fra Grong og nordover, og Løvhaugen tror de vil måtte holde på med rydding hele dette året.

– Målet er å ta ut de største områdene før august-semptember. Når snøen kommer er kvaliteten så forringet at det ikke er noe å prioritere.

– En del som kunne gått til sagtømmer er såpass ødelagt at det må brukes som massevirke, og det gir mindre penger til skogeierne, sa fylkesskogsjef Gisle Westrum til NRK i desember.

LES: Hilde og Ivar ødela skog for millioner

Helikoterbildene av de omfattende skadene. FOTO: Tariq Alisubh