Med «Nyttårsorkanen» og «Dagmar» friskt i minne: Nødetatene forbereder seg på «Ivar»

Ekstremværet «Ivar» bygger seg nå opp utenfor kysten av Midt-Norge. Lavtrykket er på veg østover, og vil sende orkan inn over Nordmøre og Trøndelag.

Ålesund 12.12.13

Ålesund torsdag morgen: Det gryr av dag. Vinden bygger seg opp. Om få timer kan det blåse orkan langs kysten.

Foto: Terje Reite / NRK

Allerede i morgentimene blåser det kraftig i den sørlige delen av Møre og Romsdal. Ifølge Yr.no blåser det allerede nå full storm, 27 m/s på Svinøy fyr like nord for Stad. Den kraftige vinden stormer nordover, og ved 14-tiden kan det bli orkan med 33 meter i sekundet og med 40–45 m/s i kastene.

Politiet på Nordmøre varsler nå kommuner, veimyndigheter, helseetatene, og sivilforsvaret.

– Dersom været blir slik som meldingene tyder på, vil politiet også kalle inn ekstra mannskaper, sier operasjonsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt Rolf Anders Korsstad til NRK.

Smøla vindpark

Torsdag morgen: Dette er vindparken på Smøla. Smøla, den flate øya ytterst på kysten av Nordmøre, er et av områdene som virkelig får kjenne Ivars styrke.

Foto: Wenche Farstad/Nordvestnytt

Skjerper beredskapen

Midt-Norge har tidligere opplevd både «Nyttårsorkanen» og «Dagmar». Erfaringen fra disse orkanene setter nå standard for dagens forberedelser.Torsdag formiddag ber beredskapssjefen i Møre og Romsdal alle kommunene i dette området om å øke beredskapen i forbindelse med uværet.

Vi ber kommunene om å følge med på situasjonen. De må iverksette de tiltak som er nødvendige, i forhold til de planene som er utarbeidet for slike situasjoner, sier beredskapssjef Ketil Matvik Folldal til NRK.

– Så kommunene er nå varslet om hva som er i vente?

– Ja, det er de. Vi har en velprøvd varslingskjede. Og varselet er nå sendt til alle kommunene i vårt område, sier Matvik Folldal.

Kristiansund «setter stab»

Bykommunen Kristiansund er blant områdene som kan bli hardest rammet av ekstremværet Ivar. Der er nå kriseledelsen organisert.

Vi setter stab. Vi har gjennomgått prognosene. Planene er tatt fram og vi har satt opp arbeidsoppgaver. Vi forbereder det som går an å forberede, sier beredskapssjef i Kristiansund, Torbjørn Kristoffersen Sagen til NRK.

Strømmen forsvant

Ekstremværet «Ivar» har allerede fått konsekvenser. I Ørsta har et tre falt over en kraftlinje på Vartdal. Der er strømmen nå kommet tilbake.

Klokka 9.50 er strømmen fortsatt borte mellom Straumshamn og Dale i Volda.

Det er selskapet Tussa Kraft som driver strømforsyningen i dette området. Selskapet sendte torsdag formiddag mannskaper ut i terrenget for å finne årsaken til strømbruddet.

– Vi tar ekstremværet på alvor og har ekstra bemanning også på sentralbordet. Montører står klare til å rykke ut der det blir problemer, sier nettsjef i Tussa, Arve Hovdenakk til NRK.

– Tungtrafikk bør vente

Politiet og Statens vegvesen oppfordrer torsdag formiddag alle som kjører tunge kjøretøy om å vurdere behovet for å kjøre i dag og kveld.

– Med uvær i vente, så er det fare for at større kjøretøy kan blåse av veien, heter det i en melding fra Politiet og Statens vegvesen.

Trafikkproblemer

Ferjeselskapet Norled melder klokka 11.30 at ferjesambandet Larsnes-Åram-Voksa- Kvamsøya innstilles inntil videre, på grunn av værforholdene.

Fjord1 melder at det blir forsinkelser i ferjesambandet Magerholm-Sykkylven på grunn av den kraftige vinden.

Busselskapene på Nordmøre varsler også om at det kommer til å bli innstilte bussruter om været blir som varslet.

Torsdag formiddag stoppet Ivar flytrafikken på Hovden i Ørsta/Volda. De ventende passasjerene blir fraktet til Vigra, der det går større fly. Et fly fra Sogndal som skulle lande på Hovden måtte dra til Gardermoen i stedet.

Henter skolebarn

Vinden skal blåse som sterkest fra klokken 14 og utover ettermiddagen. Dette er på et tidspunkt da mange barn er på veg hjem fra skolen. Nå forbereder foreldre seg på hvordan de skal få barna trygt hjem.

Jeg syns ikke min datter på åtte skal gå alene hjem under uværet. Men jeg er ikke bekymret så lenge jeg får dra og hente henne, sier Cecilie Engvik i Kristiansund. Hun har også to gutter på 14. – De er så store at de nok kommer seg hjem selv, legger hun til.

Kristiansund kommune varsler nå alle skolene og barnehagene om at barna må hentes innen klokka 14.00. Ingen barn blir sendt hjem alene etter klokka 14, heter det i en pressemelding fra Kristiansund kommune.

Omfattende endringer for Hurtigruten

Ekstremværet Ivar herjer i et stort område som trafikkeres av Hurtigruten. Nå går Hurtigruten ut med et omfattende endringsprogram for det kommende døgnet.MS

Richard With 12.12 -13.12.2013

På grunn av uvær vil MS Richard With kansellere seiling Trondheim – Bodø.
Skipet gjenopptar seiling nordgående fra Bodø 13.12.2013 kl 1500.

MS Kong Harald 12.12 - 14.12.2013

På grunn av uvær kansellerer MS Kong Harald seilingen Trondheim – Bergen – Ålesund 12.12 - 14.12.2013. Skipet gjenopptar seiling nordgående fra Ålesund 14.12.2013 kl. 1500.

MS Finnmarken 12.12 -13.12.2013

På grunn av uvær kansellerer MS Finnmarken seiling 12.12 -13.12.2013 Ålesund – Rørvik. Skipet gjenopptar seilingen nordgående fra Rørvik 13.12.2013 kl 2115.

MS Lofoten 12.12 - 13.12.2013

På grunn av uvær kansellerer MS Lofoten seiling Brønnøysund – Kristiansund 12.12 – 13.12.2013. Skipet gjenopptar seilingen sydgående fra Kristiansund 13.12.2013 kl.1700.

MS Nordkapp 12.12-13.12.2013

På grunn av uvær kansellerer MS Nordkapp seilingen Kirkenes – Hammerfest 12.12.-13-12.2013. Skipet gjenopptar seilingen sydgående fra Hammerfest 13.12.2013 kl 1245.