Hopp til innhold

DSB: – Øvelser er aldri bortkastet, men må følges opp

Øvelse gjør mester, heter det, men det er ikke godt nok for assisterende direktør i Direktoratet for sikkerhet og beredskap, Per Brekke.

Per Brekke

Per Brekke i DSB er opptatt av at en tar konsekvensen av øvelsene.

Foto: dsb.no

På den store skredkonferansen i Geiranger kom Brekke med kritikk av mange av øvelsene som blir gjennomført.

– Det øves mange steder, men DSB vil sette fingeren på at en øvelse faktisk ikke er avsluttet før vi har tatt fatt i de tingene en øvelse har avdekket, sier Brekke.

Han mener det for ofte handler om hvor mye en øver, mens det handler for lite om kvaliteten på øvelsene.

– En øvelse er kostbart, mange mennesker deltar, og da må vi være sikre på at vi tar lærdom av øvelsene. Vi må ta med oss erfaringene fra øvelsene i det videre arbeidet. Hvis vi øver på det samme fra øvelse til øvelse mener jeg vi må stoppe opp og heller bringe de tingene i mål som vi har avdekket i en øvelse.

Brekke mener kommunikasjon mellom aktørene og til befolkningen er viktig, og han understreker at øvelser er viktig, selv om han nå har kommet med en liten pekefinger.

– Må følge opp

Åkneset sett frå Oaldsbygda

Åkneset har vært, og kommer til å bli, tema for øvelser og beredskap.

Foto: Sissel Brunstad / NRK

– Øvelser er aldri bortkastet, og det å ha fokus på at ting kan skje er viktig. Men vi kan få mye mer ut av det. Da må vi tørre å utfordre oss selv på punktene som øvelsen har avdekket at vi må følge opp. Vi må med andre ord ta lærdom fra diverse øvelser som blir gjort og ta det med i det videre arbeidet.

Det blir trolig et punkt Brekke tar med seg når DSB skal arrangere en større konferanse i Ålesund. Der skal de se nærmere på hvordan et skred fra Åkneset kan arte seg.