Herfra underholder Pål (14) tusenvis av gamere hver eneste dag

RINDAL (NRK.no): Fra gutterommet høres lyden av raske fingre på tastatur og kjappe sveip med PC-musa. Med sikkerhet og spenst i stemmen ønsker Pål Andreas Løfald velkommen til dagens sending på Youtube.

Fra gutterommet høres lyden av raske fingre på tastatur og kjappe sveip med PC-musa. Med sikkerhet og spenst i stemmen ønsker Pål Andreas Løfald velkommen til dagens sending på Youtube.

Her på gutterommet i Rindal skjer det: Pål Andreas Løfald sender video via Youtube til tusener av følgere.

14-åringen fra Rindal har tatt spillhobbyen sin litt lenger enn det flesteparten av hans jevnaldringer har gjort. Han nøyer seg ikke bare med å spille dataspill. Han ønsker tilskuere og har etablert sin egen kanal på Youtube.

Over skjermen fyker figurer fra spillet Minecraft. Mens Pål Andreas Løfald spiller kan han ha tusenvis av tilskuere.

Pål Andreas Løfald

Pål Andreas Løfald er 14 år. Han sender spillvideoer til tusenvis av abonnenter.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Jon Fredrik Løfald

Jon Fredrik Løfald er imponert, mens syns at sønnen kunne ha vært mer ute.

Foto: Eirik Haukenes / NRK
– De kikker vel på meg på grunn av at det jeg driver med. Jeg er ikke helt sikker. Det er i grunnen litt sprøtt, sier den 14 år gamle gameren. Jeg tror kanskje det er på grunn av at kvaliteten på videoene mine er så bra. Da får de lyst på mer, legger han til.

– Ikke særlig begeistret

Pål Andreas bruker tre til fire timer foran skjermen hver dag. Følgerne på nettet setter stor pris på dette. Pappa er en litt mer dempet entusiast.

Jeg er ikke særlig begeistret for dette, egentlig. Egentlig kunne jeg ha tenkt meg at han var litt mer ute, ja, sier pappa Jon Fredrik Løfald. Men det er jo imponerende at dette fenger så mange, legger han til.

Stort i utlandet

I det norske gamer-miljøet blir Loefald karakterisert som «imponerende» for en 14-åring. Og Norge skal etter sigende slett ikke være det landet i verden som utpreger seg med å ha de største og beste Youtube-kanalene for gaming, selv om det også i vårt land finnes personer som gjør et utkomme ut av denne aktiviteten.

Blant de aller største er svenske PewDiePie. Denne kanalen har over 27 millioner abonnenter. En annen stor svensk kanal er Robbaz. med 809 000 abonnenter. Også i Nederland er dette en stor aktivitet, med Siv HD som en av de største, med over 950 000 abonnenter.

– Drømmejobben

Også Pål Andreas Løfald innser at han slett ikke er størst i bransjen. Men han har allerede tjent litt penger på hobbyen sin. Målet er at dette skal bli stort.

Dette er drømmejobben. Jeg kan egentlig ikke tenke meg noe annet enn dette. Å kunne kose seg hjemme med redigering av videoer, det er livet sier den unge gameren.