Hopp til innhold

Kontroversiell skoleforestilling

Tolvte april viser elever fra dramalinjen på Fagerlia videregående skole en kontroversiell forestilling som er inspirert fra skolemassakrene i USA.

Bilder fra Erasmuss Tyranus Rex

Elever fra dramalinjen på Fagerlia videregående skole i Ålesund

Foto: Anita Hagerup / NRK

Elleve elever som går andre året på Fagerlia Videregående skole i Ålesund setter tirsdag opp en teaterforestilling, den siste av sitt slag i fylket før sommerferien.

Elevene som tideligere har deltatt på flere store forestillinger har denne gangen valgt å bruke færre skuespillere, og et mer personlig tema, nemlig ungdom.

-Stykket Erasmuss Tyranus Rex blei valgt fordi det er fullt av krutt og så sterkt at det vil hjelpe elevene med å utvikle sine dramatiske evner, forklarer drama og teater lærer Endre Volden.

Talekor og ikke replikker

Bilder fra Erasmuss Tyranus Rex

Den hvite ansiktsmalingen symoliserer død

Foto: Anita Hagerup / NRK

De unge skuespillerne har lagt inn timer med iherdig øving de siste ukene for å få koreografi og scenografi på plass før premieren.

Det særskilte med nettopp denne forestillingen er at elevene fremfører stykket som ett talekor, isteden for å ta i bruk enkelt replikker. Derfor er timing og presisjon helt avgjørende for suksess.

To av skuespillerne Stine Pettersen og Johannes Straus mener at budskapet er klart: Skolemassakrene som skjedde i Amerika kan også skje her i Norge!

Alle elevene har maskert seg med hvit maling i ansiktet som en del av kostymet. På den måten viser de for publikum at dette er historien til elever som har gått bort.

Prisvinner

Bilder fra Erasmuss Tyranus Rex

Koreografien er hentet fra den mer kjete skuespilleren Kate Pendry

Foto: Anita Hagerup / NRK

Dette stykket som tidligere har vunnet Ibsen prisen er produsert av skuespiller Kate Pendry. Det er et meget mørkt stykke som i Pendrys kjente stil er inspirert fra tragiske hendelser i virkeligheten.

Stine Pettersen forklarer at hun forsøker å forestille seg hvordan det var for de elevene som opplevde skolemassakrene i USA . Hun ønsker å forstå hvordan det var å oppleve en slik situasjon, for å kunne prestere best mulig på scenen.

- Det er sterkt å spille inn stykket når du vet at dette faktisk har skjedd. Ungdommer ble skutt og drept på skolen. Hva tenkte de? Trodde de at de ville overleve?

Vil åpne øynene til publikum

Kathrine Kanta Nygård som også er en av dramaelevene slår fast at skuespillerne ønsker å åpne øynene til publikum under premieren i morgen.

Bilder fra Erasmuss Tyranus Rex

Stykket er en protest mot et passivt samfunn!

Foto: Anita Hagerup / NRK

- Vi håper alle sammen at publikum vil like forestillingen og kanskje åpne øynene for hvordan enkelte ungdommer opplever å bli utstøtt og ikke minst hvilke fatale konsekvenser det kan få.

Lærer Endre Vollen forklarer smilende at stykket blir avsluttet med en overraskende vri - hele scenen blir forandret for finalen, men det gjenstår for publikum å se i morgen.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL