NRK Meny
Normal

Disse må også bookes inn

– Det nytter ikke å ringe dagen før man skal på ferie. Da er det altfor sent, sier lederen av et hundepensjonat som daglig får fortvilte telefoner fra folk som trenger plass til sine firbente.

Hundar på Kennel

Katte- og hundepensjonat er som regel fulle hele sommeren. Folk lærer aldri å bestille plass i tide, mener driver av hundepensjonat.

Foto: Ine Eftestøl

– Det er veldig ofte naboer til hundeeigerene som ringer oss. De har tatt på seg å passe hunden til naboen, så angrer de seg og skal reise på ferie selv, sier Egil Fjellheim ved Solhaug hundepensjonat i Skodje.

Fjellheim

Fullt er fullt: Egil Fjellheim ved Solhaug hundepensjonat i Skodje får daglig telefoner fra fortvilte hundeeiere som ikke finner plass til sine firbente.

Foto: Privat

Den maksimale kapasiteten på 55 hunder er for lengst nådd ved dette pensjonatet. Fjellheim oppfordrer folk til å bestille plass på dyrepensjonat samtidig som man bestiller feriereisen, eller allerede før påske.

– Det nytter ikke å ringe dagen før man skal reise på ferie, sier han.

Solhaug hundepensjonat

Sommerferie: Over 50 hunder har ferien sin ved Solhaug hundepensjonat i Skodje.

Foto: Solhaug hundepensjonat

– Dette hører man om hvert eneste år. Lærer folk aldri å bestille plass i tide?

– Nei, de lærer aldri. Vi får like mange fortvilte telefoner hvert år med folk som står i beit, sier Fjellheim.

Fortvilte naboer

Problemstillingen er velkjent også hos kattepensjonatet «Pusenfryd» i Skodje.

– Det er veldig ofte naboen, venner eller bekjente som skal ha ansvar for en katt i ferien, som finner de ut at de skal på ferie selv. Jeg må avvise folk ganske ofte, sier Sissel Vestre ved Pusenfryd i Skodje.

Pusenfryd

Fullt: – Jeg må avvise folk ganske ofte, sier Sissel Vestre ved Pusenfryd i Skodje. Folk må lære seg å bestille tidlig om man skal få plass, oppfordrer Vestre.

Foto: Pusenfryd

Fjellheim legger til at de kan være er behjelpelige med å finne ledig plass hos de andre dyrepensjonatene i fylket dersom det er fullt hos dem selv.

Det har tidligere vært kjent at en del eiere forlater husdyret sitt når de reiser på ferie.

– Vi deler kundene med hverandre. Men spesielt om sommeren er det som regel fullt overalt, sier Fjellheim.

Fullt i 10 år

– Det har vært fullt hver sommer siden jeg startet for ti år siden. Det er mange faste kunder og de bestiller gjerne plass for neste sommer allerede når de leverer inn katten sin, sier Vestre.

Pusenfryd

Booket i tide: Katten Prinz var en av 48 som fikk plass på «Pusenfryd» i år.

Foto: Pusenfryd

Pensjonatene opplever trykk under alle ferier og høytider når folk reiser bort. Selv tar Vestre ferie i august

– Det trengs. Det er en travel jobb med arbeid hele uken, tidlig som seint, sier hun.

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye arbeid det er å drive katt- og hundepensjonat. Det er lufting, stell, mating og rengjøring hele dagen, hele uka, sier Aud Tverberg ved Tverberg hunde- og kattepensjonat i Norddal i Vanylven.

Tverberg

Travelt: Aud Tverberg ved Tverberg hunde- og kattepensjonat i Norddal kan fortelle om en travel sommer med fullt pensjonat.

Foto: Tverberg katte- og hundepensjonat

Pensjonatet har plass til rundt 20 hunder og 17 katter, men her er det også fullt frem til skolestart.

Livsstilsjobb

Fjellheim kan bekrefte at å drive pensjonat for dyr ikke er noe latmannsliv. Det er arbeid sju dager i uken, sent og tidlig.

Solhaug hundepensjonat

Fullt: Over 50 hunder tilbringer sommerferien på Skodje mens eierne er bortreist. Mange får ikke plass.

Foto: Solhaug hundepensjonat

– Det er ikke noe latmannsliv. Det er jo mer en livsstilsjobb dette her. Mange forstår at her er mye å gjøre, andre forstår det ikke i det hele tatt. Noen har ikke forståelse for at her er andre hunder enn deres egne. Men stort sett går det veldig bra, sier Fjellheim.