Hopp til innhold

Ble lokalpolitiker som 19-åring: – Det har vært en bratt læringskurve

Mobilisering og mange personstemmer gjorde at flere unge politikere under 20 år fikk plass i kommunestyret etter valget i 2019. For de nyvalgte politikerne har møtet med lokalpolitikken vært en utfordring.

Rannveig Hana i Miljøpartiet De Grønne i Molde.

Rannveig Hana (MDG) diskuterer politikk i Molde under valgkampen i 2019.

Foto: Privat

Thilde Fosseide Thomasgård (SV) fikk sjokk da hun ble valgt inn i kommunestyret i Molde. 17-åringen hadde sagt ja til å stå på liste, men hadde ingen planer om å bli lokalpolitiker.

– Jeg ble jo kastet inn i det for jeg hadde ikke forventet å bli valgt inn. Men det var jo veldig spennende da når jeg satt der på rådhuset og hadde null peiling på hva jeg skulle gjennom.

Bratt læringskurve

Rannveig Hana i Miljøpartiet De Grønne i Molde.

Rannveig Hana (MDG) blir intervjuet etter å ha blitt valgt inn i kommunestyret i Molde.

Foto: Privat

Totalt ble det valgt inn 9153 politikere i kommunestyrene i Norge i 2019. En gjennomgang NRK har gjort av samtlige kommuner, viser at 130 av politikerne var under 20 år da ble valgt inn. Fire ble valgt inn i kommunestyret i Molde. Rannveig Hana (MDG) husker hun var veldig nervøs da hun møtte første gang i kommunestyret. Men det første året har vært spennende og lærerikt.

– Det har vært kjempegøy. Det har vært en bratt læringskurve og det har vært noen utfordringer, men det har gått fint, sier Rannveig Hana.

– Vær godt forberedt

Samferdselsminister Jon Georg Dale.

Jon Georg Dale (Frp) startet i kommunepolitikken som som 19-åring.

Foto: Jan Kåre Ness

Vegen fra det første kommunestyret til en nasjonal politisk karriere er lang. Men for en av landets mest profilerte politikere ble lokalpolitikken en viktig start. I 2003 ble Jon Georg Dale (Frp) valgt inn i kommunestyret i Volda 19 år gammel.

– Det er viktig at de unge tør å utfordre de politikerne som har lengre erfaring. Min måte å gjøre det på var å lese sakspapirene grundigere enn alle andre slik at jeg var godt forberedt. Da kunne ingen ta meg på fakta i saken.

Større meningsmangfold

Bjarte Folkestad

Valgforsker Bjarte Folkestad ved Høgskulen i Volda.

Foto: Trond Vestre

Klima- og miljøsaken sto høyt på dagsorden under valgkampen i 2019, sier valgforsker Bjarte Folkestad ved Høgskulen i Volda. Det kan ha bidratt til å løfte mange unge politikere inn i kommunestyret. Flere av dem kom inn som et resultat av mobilisering og personstemmer, viser NRK sin gjennomgang.

– Du får et større meningsmangfold i kommunestyret, og det vil kanskje gi et bedre beslutningsgrunnlag fordi flere med ulik erfaring kommer inn. Så er det kanskje en ulempe for noen partier at de har satset på unge som likevel forsvinner fra kommunen fordi de skal utdanne seg. Men da får de jobbe for å gjøre kommunen mer attraktiv slik at de unge kommer tilbake.

Mersmak

Thilde Fosseide Thomasgård (SV) var en av fire politikere under 20 år som ble valgt inn i kommunestyret i Molde i 2019.

Thilde Fosseide Thomasgård (SV) var 17 år da hun ble valgt inn i kommunestyret i Molde.

Foto: Trond Vestre / NRK

Både Thilde Fosseide Thomasgård og Rannveig Hana er usikre på hvor vegen går videre.

– Det har jo gitt mersmak. Først vil jeg ha meg en utdanning. Men jeg ser ikke bort fra at jeg vil satse på en politisk karriere etterhvert, sier Rannveig Hana.

– Det er litt både og. Politikk er enkelt. Det handler om å finne løsninger til det beste for innbyggerne. I Molde opplever jeg at saker det er enighet om, blir nedstemt fordi forslaget kommer fra feil parti. Men jeg har definitivt fått mersmak på politikken, sier Thilde Fosseide Thomasgård.