Demonstrerte mot dumping av gruveavfall

Med taktfaste slagord som «Ja til reine norske fjorder» møtte Natur og Ungdom kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i Molde i dag.

Jan Tore Sanner møter demonstranter fra Natur og Ungdom

Ministeren er i Molde for å snakke om kommunereformen. Men utenfor konferansehotellet i ble kommunal- og moderniseringsministeren møtt av en gruppe demonstranter fra Natur og Ungdom som viste sin misnøye med regjeringens tillatelse til å deponere gruveavfall i Førdefjorden.

De forlanger at regjeringen gjør om på beslutningen, men det kunne ikke Sanner love.

– Vi sier ja til sjømattrygghet og vi sier ja til miljø samtidig som vi legger til rette for arbeidsplasser. Vi har kommet frem til en god løsning, og en forutsetning fra vår side er at man har fått til gode løsninger for miljøet. Og det har vi, sa Jan Tore Sanner.

Båt ved Russenes

Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

Foto: Kjell Arvid Stølen / NRK

I det korte møte utenfor hotellet fikk demonstrantene en kort prat med ministeren. Budskapet fra leder i Møre og Romsdal Natur og Ungdom, Øyvind Birkeland var klart..

– Veldig skuffet

– Vi er veldig skuffet over regjeringens beslutning om sjødeponi i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Vi håper de tar til fornuft, selv om regjeringen sier at de vil ta hensyn til miljøet. Vi vet av erfaring at det vil bli store skader på livet i fjorden, sier Birkeland.

Øyvind Birkeland Natur og Ungdom

Øyvind Birkeland leder i Natur og Ungdom i Møre og Romsdal.

Norge er ett av fem land i verden som driver med å dumpe avfallsmasser fra gruvedrift i sjøen. De andre landene er Tyrkia, Papa Ny Guinea, Chile og Indonesia.

– Det er helt absurd at Norge som miljønasjon er villig til å ødelegge fjordene sine for kortsiktig profitt, sier Birkeland.

Ingen lovnader, men ros for engasjementet

Ministeren kunne ikke love at planene i Førdefjorden ble stoppet. Men han roste engasjementet til ungdommene.

«»Flott engasjement. Det står på for det de tror på. Jeg mener vi har funnet en god løsning. Vi stiller de strengeste kravene til en utslippstillatelse som noen gang er gitt, sier Sanner,

Demonstrantene viste sin misnøye mot regjeringens tillatelse til å bruke Førdefjorden som deponi for gruveavfall.