Aktor krever åtte års fengsel for overgrepstiltalt

Aktor Jogeir Nogva krever ubetinget fengsel i åtte år og seks måneder for familierfaren som er tiltalt for grove seksuelle overgrep og spredning av seksuelle bilder av sine egne barn.

Søre sunnmøre tingrett

Rettssaken, som går i tingretten, har vært av rystende karakter.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

37-åringen står tiltalt for brudd på åtte ulike paragrafer i straffeloven, knyttet til overgrep mot barn. I retten erklærte mannen seg skyldig på alle tiltalepunkter.

Tirsdag - på rettens siste dag - la aktor Jogeir Nogva frem sin påstand.

Han ber om at den overgrepstiltalte 37-åringen blir dømt til ubetinget fengsel i åtte år og seks måneder, for brudd på åtte tiltalepunkt, inkludert overgrep og spredning av seksuelle bilder på nett.

– Det bør være skjerpende at dette gjelder bilder som aldri vil forsvinne, og som alltid eksistere ute på internett, sier Nogva til rettens påhørere tirsdag.

Jogeir Nogva

Aktor Jogeir Nogva var klar i sin tale da han la ned sin påstand, fredag.

Foto: Tone Lin Støfring Skovro / NRK

Også moren i familien er tiltalt for blant annet passiv medvirkning til de kriminelle handlingene. Nogva ber om at hun blir dømt til fengsel i tre år og ni måneder.

37-åringens forsvarer, Håkon Sætre Rasmussen, ba på sin side om at retten behandlet tiltalte på mildest mulig måte, uten å presisere det videre.

Sammenlignet med Alvdal-saken

I forkant av påstanden, slet aktor med å finne andre dommer av samme karakter, som kunne bidra til å gi et inntrykk av hvor hard straffen burde være for 37-åringen.

Nogva trakk derfor inn Alvdal-saken, som var svært grov. Flere av de involverte i denne saken fikk opptil 15 års fengsel - noe som er på linje med det man kan få for forsettlig drap i Norge.

– Sammenligningen er kanskje litt sterk, men jeg trekke denne også frem. Selv om saken ikke har direkte overføringsverdi, så gjelder denne saken et beslektet område, sier Nogva til NRK.

Pedofil nordmann avslørt av canadisk politi

Krever betydelig erstatning

I kjølvannet av aktors påstand, krevde bistandsadvokat Mette Nyland Ekroll at den tiltalte familiefaren til sammen må betale 625.000 kroner i erstatning til de tre fornærmede barna i den grove overgrepssaken.

Bistandsadvokaten ville egentlig ilegge den tiltalte en erstatningssum som var 125.000 kroner høyere enn oppgitt sum, men Ekroll senket kravet fordi hun mente tiltalte hadde bidratt mye til saken gjennom en umiddelbar tilståelse.

– Tilståelsen har vært av stor betydning for de fornærmede barna, og dette mener jeg er formildende, sier Ekroll i retten.

Ekroll krever også at den tiltalte moren betaler til sammen 475.000 kroner.

Den totale erstatningssummen for de to foreldrene når dermed opp i 1,1 millioner kroner, fordelt på de tre barna.

(Saken fortsetter under bildet)

Mette nyland ekroll søre sunnmøre tingrett

Mette Nyland Ekroll (t.v.) er bistandsadvokat for den ene fornærmede jenta.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Dette er saken

I tiltalen er 37-åringen tiltalt for å ha hatt 79.000 overgrepsbilder i tillegg til 293 filmsnutter av egne og andres barn. Politiets etterforskere har til sammen gått gjennom 300.000 bilder og 500 timer med filmopptak.

4. mars i fjor ble norsk politi kontaktet av politiet i Canada. De hadde kommet over to e-poster fra sunnmørsmannen som var sendt til en kanadisk statsborger som var siktet i en straffesak. Den ene e-posten inneholdt bilder som gjorde at kanadisk politi kunne spore saken til Norge.

Bildene var tatt i et hyttemiljø, og var datert allerede 16. august 2007. I tillegg til to bilder fant også kanadisk politi en filmsnutt med overgrep mot en jente på rundt 10–12 år.

I alt 31 personer hadde mottatt denne e-posten fra sunnmørsmannen. Norsk politi kontaktet nettleverandøren, og fikk raskt treff på avsender av overgrepsbildene. Norsk politi sjekket også saken mot en bekymringsmelding fra svensk politi i 2006.

Meldingene gikk på at en norsk mann i et asiatisk land hadde send overgrepsbilder til en adresse i Australia. De viste seg at dette var den nå tiltalte sunnmørsmannen.

Rask pågripelse

Allerede fire dager etter henvendelsen fra kanadisk politi aksjonerte politiet i Norge. 8. mars ble mannen pågrepet i sin bolig og varetektsfengslet. Et etterforskningsteam med det lokale lensmannskontoret, Kripos og Sunnmøre politidistrikt ble nedsatt.

De har gjennomført en omfattende etterforskning det siste året. Omfanget at 37-åringens aktiviteter på nett er ekstremt stor. Norsk politi har samarbeidet med politi både i Canada og Asia i forbindelse med etterforskningen av saken.