Hopp til innhold

– Regjeringa tar ikke ansvar

Landbrukets organisasjoner har brutt jordbruksforhandlingene og avvist Regjeringas tilbud. – Bondelaget kan ikke ta ansvar for en jordbruksavtale som ikke tar Stortingets vedtak om økt matproduksjon på alvor, sier fylkeslederen.

Inge Martin Karlsvik

– Regjeringa har selv bidratt til å bygge opp forventningene blant bønder over hele landet ved å si at jordbruksoppgjøret skulle konkretisere landbruksmeldinga med offensive tiltak. Da kan det ikke komme overraskende at vi bryter årets forhandlinger på et lavt og defensivt tilbud, sier Inge Martin Karlsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK / NRK

Etter flere uformelle samtaler de siste dagene ble det lørdag klart at det er brudd i jordbruksforhandlingene. Verken Norges Bondelag eller Norges bonde- og småbrukarlag så noe grunnlag for forhandlinger med staten.

Stortinget har slått fast at norsk matproduksjon skal økes, og at inntekt er det viktigste virkemidlet for å nå de målene om å øke matproduksjonen og sikre rekruttering til yrket.

– Landbrukets krav var et godt grunnlag for å oppfylle Stortingets vedtak. Staten har i sitt tilbud ikke tatt dette målet på alvor. Tilbudet gir derfor ikke grunnlag for å gå inn i forhandlinger, sier Inge Martin Karlsvik, fylkesleder i Møre og Romsdal Bondelag.

Stor avstand mellom partene

Jordbruksoppgjøret

Leder i Noges Bondelag, Nils T. Bjørke og leder i Norsk Bonde- og småbrukarlag, Merethe Furuberg sammen med forhandlingsleder Leif Forsell

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Bondeorganisasjonene krever 2,2 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. Kravet tilsvarer en inntektsvekst på drøyt 50.000 kroner per årsverk, der bøndene i dag har ei snittlønn på under 300.000. Da staten kom med sitt tilbud, tilsvarte imidlertid det 13.000 kroner per årsverk.

– Både Regjeringa og vi er enige om at inntekt er avgjørende. Da kan vi ikke forhandle på et tilbud som svekker inntektsutviklingen i forhold til andre grupper, sier Karlsvik.

– Regjeringa følger ikke opp

Ifølge Karlsvik handler årets jordbruksoppgjør om å sikre forbrukeren mat, også framtida.

– Det handler om å sikre et landbruk over hele landet, produksjon av trygg mat til forbrukeren og om å sikre nærmere 100 000 arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustri. Dette ansvaret har ikke regjeringa fulgt opp i sitt tilbud, sier Karlsvik.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL