Hopp til innhold

– Jeg har en grusom nyhet

Prest John Sylte i Vestnes har skrevet bok om det verste han vet.

Prest John Sylte i Vestnes

John Sylte er fra 1. januar prest i Vestnes og må ofte ta den tunge jobben det er med å gå med dødsbudskap

Flere prester synes det er ubehagelig å gå med dødsbudskap, men John Sylte (38) mener det hører til jobben selv om han kvier seg hver gang.

Har skrevet bok om temaet

Vestnes-presten har nå skrevet bok om teamet – ei bok som er beregnet både på kollegaer og andre som jobber med sorg, sier han til Vestnesavisa.

I de seks kapitlene i boka følger vi presten Knut som må gå med dødsbudskap til en 15-åring som har mistet faren sin.

– Å komme hjem til noen med et dødsbudskap er som å slippe ei bombe inni huset, og da må du også være der å rydde opp, forklarer forfatteren.

Forsida på bok #Sorg

I den nye boka #Sorg skriver John Sylte om det å være prest og gå med dødsbudskap

Foto: Privat

Enorm belastning

John Sylte startet som prest i Vestnes i januar etter å ha vært ti år i Rauma. Han erkjenner at det er en enorm belastning å gå med dødsbudskap.

I Indre Romsdal Prosti som omfatter Vestnes, Nesset og Rauma, er det vaktordning for prestene slik at hver prest i gjennomsnitt har 24-timers vakter ei uke i måneden.

– Da må vi være tilgjengelig hvis politiet ringer og ber oss formidle et uventa dødsfall, sier Sylte. Det kan dreie seg om ulykker, overdoser eller rett og slett en brå død, forklarer presten. Det er jo ekstra tøft hvis det er barn med i bildet, sier Sylte.

Være medmenneske

Når Sylte går med dødsbudskap er han opptatt av å være medmenneske.

– Det er viktig å komme fort til saken og gi all informasjon jeg har. Ofte kan det bare handle om å være i rommet og ikke si så mye, men sørge for at de andre har det de trenger. Så må jeg kanskje få tak i andre pårørende som kan komme, for ingen skal være alene når de har fått et dødsbudskap, sier John Sylte.

Det lengste han har vært inne i et hjem etter å ha kommet med et dødsbudskap er 6 timer.

I boka sin «Sorg» skriver han også om hvordan han mener en prest best kan gjøre denne delen av tjenesten.

Flere prester vil slippe

Sogneprest Inger Bækken på Nøtterøy i Tønsberg sier til Vårt Land onsdag at hun mener prestene skal slippe den tunge plikten det er å gå med dødsbudskap. Hun mener tjenesten har gått ut på dato og mener politiet må gjøre det.

Selv om det formelt er politiet som har ansvar for å overlevere dødsbudskap, gis oppdraget ofte til den lokale presten på dagtid eller en prest som inngår i en vaktordning.

John Sylte er ikke enig, og mener det er fint at det er presten som går med budskapet selv om det er den verste delen av yrket.

Presteforeningen skal 12.–14. juni diskutere saken på sitt ledermøte.