Hopp til innhold

– 50 prosent blir ikke innrapportert

Ifølge jeger Randi Stokke er det store mørketall rundt innrapportering av viltpåkjørsler. Her kommer hun med sine råd til hva man bør gjøre om man er uheldig og kjører på et dyr.

Død hjort

HJORT: Mange rapporterer ikke inn når de kjører på ville dyr.

Foto: Hellevik, Unni / NTB scanpix

Randi Stokke, jeger

JEGER: Randi Stokke er en erfaren jeger og gir sine råd om hva man bør gjøre om man er uheldig og kjører på et dyr.

Foto: privat

Så langt i år er det rapportert inn 469 påkjørsler av elg, hjort og rådyr i Møre og Romsdal. Det viser tall fra Miljødirektoratet. Ifølge den erfarne jegeren, Randi Stokke, er mørketallene store når det kommer til ville dyr som blir påkjørt av biler.

– Vi finner ofte kadaver langs veien, som må ha blitt påkjørt, og forsikringsselskapene sine tall stemmer ikke overens med politiloggen. Vi har tall på at det er rundt 50 prosent som ikke blir innrapportert, forteller hun.

Stokke må dessverre erkjenne at ikke alle er like flinke til å melde fra når de har kjørt på et dyr som krysser veien.

– Man skal alltid varsle

– Det er en god del mørke tall viser det seg. Jeg tror ikke at folk ikke bryr seg, men det er heller uvitenhet og mangel på kunnskap om hva de skal gjøre. Du er ikke en dårlig sjåfør selv om du kjører på et dyr, men det er veldig viktig å melde fra om det, mener Stokke.

Høsten har for lengst inntruffet og det er høysesong for viltpåkjørsler. Randi Stokke håper derfor at flest mulig setter seg inn i hva de skal gjøre om de er uheldig og kjører på et dyr.

– Man skal alltid varsle. Det er aldri noen som blir straffet om man kjører på vilt, men hvis man ikke varsler kan det skje. Man finner ofte døde dyr eller dyr som lider liggende senere. Det er aldri noe å tape på å varsle inn en påkjørsel, sier hun.

Fem regler ved påkjørsel

Er du så uheldig å kjøre på et dyr, er det dette du skal gjøre:

1. Ring politiet på 02800 og meld fra om hendelsen. De vil gi beskjed videre til riktig instans.

2. Bilisten må merke nøyaktig hvor man har kjørt på dyret. Helst med merkebånd som forsikringsselskapene deler ut, og eventuelt med en plastpose eller refleksvest som man henger rundt en brøytestikke f.eks.

3. Om dyret ligger i vegbanen bør det settes ut varseltrekant.

4. Dersom dyret løper fra stedet skal man ikke følge etter det, men finne ut hvilken retning det sprang i. Hvis man følger etter kan det stresse dyret og forhindre det fra å legge seg ned for å hvile.

5. Dersom du er skadet etter ulykken bør du oppsøke lege.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL