Hopp til innhold

-Femi å lese?

- Er det blitt for femi å gå studiespesialisering (tidligere allmennfag), spør studierektor.

Ola Bergem, Lars Emil Eide og Jørgen Silseth

Ola Bergem, Lars Emil Eide og Jørgen Silseth.

Foto: Aina Rødal / NRK

Hallvard Aarø

Studierektor Hallvard Aarø

Foto: Aina Rødal / NRK

Få gutter velger studiespesialisering ved den videregående skolen i Fræna. Studierektor Hallvard Aarø tror en av årsakene er at i noen kretser blir denne linja omtalt som feminin.

- Jeg har snakket med en del gutter, og det kan se ut som at er blitt litt femi å lese. Det kan virke som at det i Fræna har utviklet seg en macho-kultur der det å studere og lese blir sett på som feminint. De som gjør dette kan til og med havne litt utenfor gjengen, sier Aarø.

Vil bli ingeniører

Ola Bergem, Lars Emil Eide og Jørgen Silseth går siste året studiespesialisering. De mener ikke linja de går kan karakteriseres som femi.

- Det er en del lesing, men jeg tror nok gutter som vil studere fortsetter å gå studiespesialisering, sier Jørgen Silseth.

- Det er mange jenter, men det synes jeg ikke gjør noe. Det kan bli litt mye prating til tider, smiler Lars Emil Eide.

De har alle tre planer om å bli ingeniører og trives på studiespesialisering, tidligere allmennfag, men synes det kan bli litt mye lesing.

- For ikke lenge siden hadde vi særemne og skulle skrive 5000 ord. Det var litt av en jobb, sier Ola Bergem som har litt skyld i det hele selv. Han startet nemlig uka før særemnet skulle leveres.

Spent på søkertall

Sverre Hollen

Assisterende utdanningssjef Sverre Hollen.

Foto: Aina Rødal / NRK

Av de som går førsteåret ved skolen i Fræna er kun 20 % gutter.

I dag går fristen for å søke vidaregåande opplæring ut, og assisterende utdanningssjef i fylket, Sverre Hollen er spent på hvordan søkertallene vil bli i år.

- Jeg tror nok det vil holde seg ganske stabilt sammenlignet med tidligere år. Mange gutter har nok sett at de kan tjene raske penger uten så mye utdannelse de siste årene, sier Hollen.

- Det har nok utviklet seg en trend over en del år som går på at stadig færre gutter velger den tradisjonelle linja som tidligere het allmennfag, sier Hollen.

- Øde og kjedelig

Isak Mørck og Kim Ashee Silnes

Isak Mørck og Kim Ashee Silnes på ungdomsklubb.

Foto: Aina Rødal / NRK

I Møre og Romsdal kommer Fræna aller dårligst ut når det gjelder få gutter som går studiespesialisering.

Isak Mørck og Kim Ashee Silnes kommer fra Eide og har bestemt seg for hva de vil gå.

- Jeg skal gå musikk, dans og drama i Kristiansund, sier Isak Mørck.

Kim Ashee Silnes har søkt på elektrofag i Molde, og tror det er rette linja for han.

Begge to er engasjerte gutter og er blant annet med på å drive ungdomsklubben i sentrum. Nærmeste videregående for de er nettopp i Fræna, men det var ikke særlig aktuelt for noen av de.

- Der er det øde og kjedelig, og jeg kan tenke meg å gå noe annet enn studiespesialisering. Det blir nok lesing uansett, sier Mørck.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL