Hopp til innhold

- Losen var lokalkjent

Det var en lokalkjent los ombord på lasteskipet som grunnstøtte i Tingvoll mandag morgen.

Federal Kivalina på grunn
Foto: Eirik Haukenes / NRK

Skipet Federal Kivalina har ei last på 35 000 tonn med aluminiumsoksid, og var på vei til Hydro aluminium på Sunndalsøra.

Les også: Mobiliserer oljeberedskap

Politiet har startet etterforsking av grunnstøtinga. Politijurist Ann Berit Lian ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt sier de starter med avhør og tekniske undersøkelser for å finne ut hvorfor skipet gikk på grunn.

Les også: Ventar på plan frå Hong Kong

Fungerende regiondirektør Kjetil Myklebust i kystverket sier at det er uklart hva som har skjedd.

- Losen gikk ombord på Grip helt etter normalen. På grunn av kraftig vind og redusert sikt ble det vurdert ankring på Freifjorden i påvente av litt bedre vær.

Men så langt kom skipet aldri. Den Hong Kong baserte lasteskipet Federal Kivalina grunnstøtte i i fem tida i dag tidlig på veg til Sunndalsøra.

Les også: - Ingen fare for besetningen

Står på skjær

Nå står skipet fast på eit skjær ved Årsund i Tingvoll. Det ble aldri foretatt ankring, forteller fungerende regiondirektør i Kystverket, Kjetil Myklebust.

- Det gikk jo galt før en kom så langt. Dette er et uhell som skjer svært sjeldent. Vi har lostjenesten for at de som ikke er kjent skal få hjelp til å komme trygt frem, sier Myklebust.

Losen var lokalkjent og båten gikk på grunn i 05-tiden i natt.

Fjerne lasta

- Det Hong Kong-registrerte rederiet som eier båten som har gått på grunn i Freifjorden, har kommet med en foreløpig plan for hvordan skipet skal fjernes fra skjæret det har grunnstøtt på, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

Rederiet har fått pålegg om å fjerne skipet fra skjæret.

- Det vil innebere at en del eller hele lasta må fjernes fra skipet, men hvordan og når det kan skje er fremdeles uklart, sier Ly.

Lastebåten Federal Kivalina på grunn

Båten gikk på grunn i 05-tiden mandag.

Foto: Redningsskøyta ”Det Norske Veritas”