Langpanne med en kake med smørkrem, bacon og to små rosa griser i marsipan.

To små griser i marsipan pynter på langpannekaka.

Foto: Lars Kristian Steen / NRK

Langpanne­kake med bacon

Salt og søtt blir helt supert sammen. Det viste Olli Harder i «Bakemesterskapet». Hans langpannekake med karamellisert bacon skal minne oss om en amerikansk frokost med pannekaker, lønnesirup og bacon. Det slo an hos dommerne.

Slik gjør du

Kakebunn

Forvarm ovnen til 175 grader. Bruk en langpanne på 23x33 cm

Visp sammen mel, bakepulver, natron, salt og kanel.

Visp vegetabilsk olje, granulert sukker, lønnesirup, egg og vaniljeekstrakt i en stor bolle til det er godt blandet.

Tilsett gradvis de tørre ingrediensene, veksle med kulturmelk. Begynn og avslutt med de tørre ingrediensene.

Hell røren i langpannen som er kledd med bakepapir, og stek i ovnen i 25–30 minutter. Sjekk med en stekepinne at kaken er ferdig. Avkjøl kaken.

Mens kaken steker, forbereder du lønnesirup-smøret.

Lønnesirup-smør

Smelt usaltet smør i en kjele over svak varme. Tilsett lønnesirup, vaniljeekstrakt og en klype salt. Rør til det er godt blandet og glatt.

Når kaken har avkjølt litt, drypp det varme lønnesirup-smøret over toppen.

Lønnesirup-candy-bacon

Varm opp en panne til middels varme. Legg i hakkede baconbiter i et enkelt lag. Stek, snu av og til, til baconet er stekt, men fortsatt litt bøyelig. Dette bør ta omtrent fem til sju minutter.

Mens baconet steker, bland lønnesirup og brunt sukker i en liten bolle til sukkeret er oppløst.

Hell av baconfettet og spar dette til smørkremen.

Hell lønnesirup-blandingen over baconet i pannen og fortsett å steke. Snu baconet av og til for å sikre at baconet dekkes jevnt med lønnesirup-blandingen. Stek til baconet blir sprøtt og karamellisert. Dette bør ta ytterligere fem til sju minutter.

Ta baconet ut av pannen og la det avkjøle på en plate med bakepapir. Når det er avkjølt, er de små stykkene med kandisert bacon klare til bruk.

Kanel-, lønne- og bacon-smørkrem

Pisk romtemperert smør og baconfett sammen til det er lyst og luftig.

Tilsett gradvis lønnesirup mens du fortsetter å piske blandingen.

Tilsett melis sakte til alt er blandet.

Hell i fløten og fortsett å piske til blandingen er godt blandet og glatt.

Tilsett deretter kanel i smørblandingen og pisk til det er jevnt fordelt.

Til slutt, vend inn hakket og stekt bacon til det er jevnt fordelt gjennom smørkremen. Gjem gjerne noen av baconbitene til pynt på kaken.

Smør kremen over kaken, og pynt med baconbiter hvis du har noen igjen.

Tips

I episode 7 av Bakemesterskapet, sesong 2, kan du se hvordan langpannekakene ble laget. Og ikke minst; hvordan dommerne reagerte.

Olli sin langpannekake er kjempegod, men den krever ganske mye jobb. Fortvil ikke, her er den enkle varianten av langpannekake.

Kilde: Olli Harder i «Bakemesterskapet»