Laster innhold, vennligst vent..
Høsttallerken med små gulrøtter, pastinakk og sellerirotpuré
Foto: SVT

Høsttallerken med små gulrøtter, pastinakk og sellerirotpuré

Rotgrønnsaker tilberedt på flere måter som gjør måltidet interessant hele tiden. Her er det noe mykt, noe hardt, noe sprøtt, noe søtsyrlig og noe karamellsalt. Variasjon er målet når Tareq Taylor tilbereder gulrøtter, pastinakk og sellerirot.

Slik gjør du

Røykt brød
Røykt brød er en morsom måte å utnytte gammelt brød på. Det tar en liten stund å lage og er ikke avgjørende for om denne retten blir vellykket eller ikke. Men det er et morsomt «krydder» om man har lyst å prøve.

Hell litt orespon i røyken og legge brødskivene i når røykovnen har kommet godt i gang. Røyk brødet i ca. 1–2 minutter. Knus brødet til små biter eller smuler. Godt å strø på en salat, grønnsaker eller fisk, for eksempel før servering. Lett å oppbevare i en tett boks.

Høsttallerken
Skjær røkt sideflesk i små terninger og stek dem skikkelig sprø. Settes til side.

Skrell alle grønnsakene og skjær gulrøttene i 5 cm lange biter og så i små avlange båtlignende biter. Prøv å få alle omtrent like store, ellers tar de ikke like lang tid å koke.
Gjør det samme med pastinakken.
Kok gulrøtter og pastinakk al dente i saltet vann. Ta grønnsakene ut av vannet og slå dem over i en stekepanne med en stor skje smør og et par kvister rosmarin.

Skjær selleriroten i store biter og kok den myk i lettsaltet vann.
Bland selleriroten sammen med litt av kokevannet og et par spiseskjeer smør i en blender. Kjør blenderen til pureen er helt uten klumper.

Legg en stor spiseskje puré på tallerkenen. Tilsett kokte rotgrønnsaker, litt sprøstekt bacon og røkt brød, hvis du har. Pynt med friske urter, gjerne med tynne skiver av rå gulrot og eple. Bruk en mandolin til å skjære veldig tynt.

Tips

Flere oppskrifter: Fredag i hagen

Kilde: Tareq Taylor i TV-serien Fredag i hagen/SVT