Mat er endelig på vei til å bli akseptert som kultur i Norge. I større grad enn de fleste har vel Henry Notaker bidratt til økt interesse for denne utviklingen.
Det er ikke bare norske mattradisjoner Notaker har fattet interesse for. Notaker inviterer oss med gjennom sine kulinariske opplevelser til og ta en titt på all verdens meny, og det gjøres med et våkent og nysgjerrig blikk på hva noen spiser og andre ikke.
På en morsom måte viser han i hvilken grad maten påvirker oss og er tilstede i alle sammenhenger.
Henry Notaker i hestekjøttbutikk i Paris.
Hestekjøtt
I tredje programmet i serien «Gastronomi» har Notaker vært innom Frankrike og fått vite at forbruket av hestekjøtt er på full fart nedover.
Av flere hundre hestekjøttbutikker er det BARE 25 hestekjøttbutikker igjen i Paris.
En innhaver av en slik spesialbutikk kunne fortelle Henry at hun er forferdet over at hestekjøtt som en mattradisjon går en usikker fremtid i møte. Hun hevder at hestekjøtt er sunt fordi det er mindre fett og inneholder lavere kolesterol.
Her hjemme har ikke hestekjøtt hatt en viktig posisjon på matbordet. Hestekjøtt hadde en liten «glansperiode» under krigen i Norge, og det var nok ikke for den kulinariske opplevelsen men trolig at det var lite mat å få tak i på daværende tidspunkt.
Henry Notaker og Ramindra, kokka som har laget vegetarmat for Mahatma Gandhi.
Kokken til Mahatma Gandhi
Da Henry var i India støttet han på en forfatter og en fremtreden kulturpersonlighet.
Da de i all fortrolighet snakket om det indiske kjøkkenet kom det frem at hun faktisk hadde laget vegetarmat for den store Mahatma Gandhi.
Og hva Gandhi likte å spise og hvorfor ikke nordmenn spiser hund og katt kan du se i kveldens «Gastronomi»!