Elgstek

Bresert elgstek med god saus, rosenkål, saltbakt sjalottløk, sopp og sukkererter.

Foto: NRK

Bresert elgstek

Bresere betyr å koke i sin egen kraft. Dette gjøres best i jerngryte i stekeovn eller på svak varme på plata under lokk. Denne gangen er det elgkjøtt som serveres med rosenkål, sjalottløk og sukkererter.

Slik gjør du

Beregn 300 gram rå steik per person om steika er beinfri. Hvis ikke beregn ½ kg.

Steika brunes i jerngryte og kraft/vann/vin slås over til det dekker steika. Hel pepper, rosmarin, einebær og salt has i. Likeså «de fire store», som er løk, gulrot, sellerirot og purreløk. Disse skal bare gi smak til krafta/steika så her kan du godt bruke avskjær, godt vasket og uten jord.

Bruker du stekeovnen er temperaturen 140 grader. En beregner en time steketid per kilo kjøtt. Det samme gjelder om en koker på plata under lokk. Merk da at tiden regnes fra når det begynner å koke. Har du steketermometer er det flott. Da bestemmer du selv når steka skal tas ut. Er det stek av eks. flatbiff/rundbiff foretrekker jeg kjernetemperatur på 54 grader. Bankekjøtt/bogplomme fordrer kjernetemperatur på 75 grader.

Når steika er ferdig tas den ut av kokesjyen og pakkes inn i aluminiumsfolie for å hvile. Krafta siles og kokes opp. Smak til og jevn med maisennajevning. Om ønskelig kan du piske inn et par skjeer crème fraîche.

Garnityr

Fersk rosenkål kokes i lettsaltet vann ca. 5 min. Ønsker en særlig god smak kan en helle av vannet etter kokingen og ha i et par spiseskjeer rørossmør eller lignende.

Saltbakt sjalottløk. Beregn 3 små sjalottløk el. 1-2 store banansjalottløk pr. pers. Legges i ildfast form som er akkurat stor nok for løkene, og dekk til med sjøsalt. Settes i stekeovn på 200 grader i ca. 30 min.

Sukkererter. Kok opp vann m/ litt salt og noen få dråper sitron. Når vannet koker tar du sukkerertene i en sil og holder de nede i vannet i 30 sekunder. Anrettes umiddelbart.

Kilde: Formiddagskokkene i NRK Trøndelag