Blåbær er bra for helsa; de inneholder en rekke viktige antioksidanter som beskytter cellene i kroppen vår. I tillegg er de jo fryktelig gode.
Dermed skulle det ikke være noe i veien for å komme seg ut og plukke i vei. Fyll opp fryseren, så har du til fram neste sesong også.
Det er mulig du må regne med litt ekstra kamp om blåbærene i år, da det på grunn av en kald vår kan virke som blåbærsesongen ikke blir optimal i år.
– Trenden for Østlandet er at det blir mindre bær i år enn i fjor, sier Cathrine Skogland i Bama.
![](http://img.nrk.no/img/505843.jpeg)
Tips til mindre søl
Skulle dette få deg til å droppe skogsturen, kan du jo alltids kjøpe blåbær. Da kan du velge mellom ville- og hageblåbær.
Hageblåbær er litt søtere, i tillegg til å være «hvite» inni. Dette betyr at du ikke får farge på tenner eller klær når du spiser dem. Så skal du arrangere barneselskap, er det kanskje best å bruke hagevarianten. I hvert fall blir det mindre søl av det.
Nedenfor har vi samlet noen deilige oppskrifter med blåbær. Dermed er det bare å sette i gang.
Bærsmoothie
80 g bjørnebær
50 g rips
50 g blåbær
50 g bringebær
5 dl yoghurt naturell
2 ss sukker
Kjør alt sammen i en blender, hurtigmikser eller smoothie maker og pynt gjerne med friske bær og f.eks. frisk mynte. Server umiddelbart.
Bærmuffins
100 g smør
2 dl sukker
3 egg
4 dl siktet hvetemel
2 ts bakepulver
1 ½ dl kefir eller kulturmelk
2 dl blåbær
Rør smør og sukker lyst og lett. Tilsett ett og ett egg og rør godt mellom hvert. Sikt sammen hvetemel og bakepulver, og tilsett vekselvis med melk.
Fordel røren og blåbær i muffinsformer og stek midt i ovnen ved 175 grader i 15-20 minutter. Avkjøl på rist. Muffins smaker best nybakt.
Gin & Tonic med frosne bær
2,75 ss gin
3 ss frosne bær
1 dl tonic
mynte
is
Fyll opp glasset med 2/3 is. Hell i gin og legg i de frosne bærene. Hell i tonic og pynt gjerne med litt mynte.
Pannekaker med blåbær
4 egg
3 dl siktet hvetemel
½ ts salt
5 dl melk
ca. 3 dl blåbær
sukker etter smak
Bland mel og salt. Tilsett ca. halvparten av melken Rør godt til en tykk og klumpfri røre. Tilsett resten av melken. Visp inn eggene. La røren svelle i ca. 15 minutter.
Stek tynne pannekaker på forholdsvis sterk varme. Snu dem når de har stivnet på oversiden og fått fin og gyllen farge på undersiden. Server med sukker og blåbær.