Bakt potet med hvitløksmør Foto: OFG, Kim Holthe
Bakte poteter
Potetene vaskes godt og bakes deretter 60-80 min. ved 200-225 grader C. Skjær et snitt eller kryss og klem litt på poteten slik at den åpner seg. Den kan så fylles med rømme eller kryddersmør, eller du kan prøve å fylle potetene med hvitløksmør, soppsaus, bacon og ost, reker eller for den viderekomne - ratatouille.
3 ss smør
ca. 1 ss finhakket frisk kruspersille
Bakt potet med soppsaus Foto: OFG, Kim Holthe
ca. 1 ss finskåret frisk gressløk
2 stk. båter hvitløk , presse
Rør smør/margarin sammen med hvitløk og persille/gressløk til det blir mykt. Ta smørmassen over på bakepapir og form til en pølse. Legg smørpakken i fryseren til det blir stivt. Skjær opp skiver som legges i den varme poteten.
50 g frisk sjampinjong
1 ts sitronsaft
2 dl crème fraîche eller lettrømme
1/2 dl hakket frisk kruspersille
1 ts tørket frisk oregano eller 1 ss frisk
Bakt potet med bacon og ost Foto: OFG, Kim Holthe
ca. 1/2 ts salt
ca. 1/4 ts pepper
Finhakk sjampinjongen. Bland sammen sitronsaft, creme fraiche/lettrømme, hakket persille, oregano og sjampinjong. Smak til med salt og pepper. Legges over i den varme poteten.
50 g bacon
ca. 2 ss reven hvitost
Skjær eller klipp baconet i små biter som stekes gyllent før de fylles i bakepotetene.
Bakt potet med reker Foto: OFG, Kim Holthe
Reven gul ost drysses over. Det hele gratineres i ovnen i 5-10 min. ved 200 grader C.
50 g pillede reker
2 dl lettrømme
1 ts sitronsaft
1/2 dl hakket frisk dill
Rør sammen lettrømme, sitronsaft og hakket dill. Bland i rekene og ha det over den varme poteten.
2 ss olje
2 båt hvitløk
Bakt potet med ratatouille Foto: OFG, Bengt Wilson
2 stk. løk rød eller gul
1 stk. grønn squash
2 stk. rød paprika
½ ts salt
½ ts pepper
1 boks hermetiske tomater
1 ss finhakkede friske urter (feks; rosmarin, basilikum, timian)
1 stk. kjøttbuljongterning
Fremgangsmåte:
1. Rens og del løken i båter, paprika og squash i litt store biter. Finhakk hvitløken.
2. Ha olje i en kjele og tilsett hvitløken. La den surre litt før du tilsetter grønnsakene. La alt surre litt før du heller over de hermetiske tomatene. Rør forsiktig av og til mens retten småputrer i ca. 15 minutter.
3. Smak ratatouillen til med urtekrydder, salt og pepper.
Bakte epler med mandelfyll
Bakt eple med mandler foto: OFG
10 stk. eple
3 dl brunt sukker
3 ts malt kanel
3 ss vann
150 g grovt hakkede mandler
9 dl yoghurt naturell
6 ts sukker
5 ts vaniljesukker
Rør alle ingrediensene til vaniljekremen sammen. La den stå og trekke.
Rør sukker, kanel, vann og mandler sammen til en mandelmasse.
Grav ut kjernehuset i eplene med en teskje, så eplene blir hule.
Fordel mandelmassen i eplene og legg dem på et ildfast fat eller form.
Bak eplene i ovnen i 20-25 minutter ved 200 grader C.