Hopp til innhold

Vi vil ha mer ferie

70 prosent av unge arbeidstakere mellom 25 og 39 år ønsker mer ferie og redusert arbeidstid. - Ønsketenkning, mener forsker.

Forretningsmann.
Foto: Colourbox.com

På morgendagens arbeidsmarked blir det hardere kamp om deg og meg.

Vi ønsker oss stadig mer fleksibilitet i jobben, og dette er arbeidsgiverne nødt til å ta hensyn til.

Utvidet ferie, hjemmekontor og andre fleksigoder blir noe av det som arbeidsgiverne vil lokke oss med, tror norske forskere.

En fersk undersøkelse som Synovate har utført på oppdrag fra Posten, viser at hele 70 prosent av arbeidstakerne mellom 25 og 39 år ønsker å jobbe redusert.

Mer ferie

Kristine Nergaard

Kristine Nergaard ved Fafo.

Foto: Fafo

Fleksibilitet i jobben blir stadig viktigere å tilby arbeidstakerne, skal man tro Synovates undersøkelse.

- Antakelig vil ulike typer “fleksigoder” være viktig for å tiltrekke seg fremtidig arbeidskraft. Utvidet ferie kan være en av disse godene. Muligheter til avspasering, jobbe hjemme og fleksitid mer generelt, er også slike goder. Man kan si at arbeidslivet må tilpasse seg at nå jobber både mor og far, og at man ikke kan ta det for gitt at kvinner er villig til å ta støyten med å få kabalen til å gå opp hjemme, sier forsker Kristine Nergaard ved forskningsstiftelsen Fafo til NRK.no.

Synovates undersøkelse viser at:

  • Av alle spurte oppgir hele 56 prosent at de kan tenke seg å jobbe redusert.
  • Oppslutningen er størst i gruppen 25-39 år. Hele 70 prosent av disse ønsker å jobbe redusert.
  • Ønsket om å redusere arbeidstiden er klart større blant de med barn under 12 år, enn blant de med eldre barn. Om lag 50 prosent av disse vil ha fri én dag i uken, mens 30 prosent ønsker fri i skoleferiene og 20 prosent kan tenke seg 6-timersdag.

Knapphet på arbeidstakere

Slapper av i gresset.

Fafo-forsker Kristine Nergaard mener vi glemmer å ta med i beregningen at inntekten også vil reduseres, når vi ønsker oss å jobbe mindre.

Foto: Colourbox.com

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken tror arbeidsgivere som kan tilby ansatte fri i skoleferiene, vil vinne kampen om morgendagens arbeidstakere.

- Forventet femtidig knapphet på arbeidstakere vil medføre at mange bedrifter vil måtte vurdere nye og utradisjonelle tiltak, mener hun.

- Arbeidsgivere behøver ikke tilby for eksempel fri i skoleferien som et varig tilbud. Undersøkelsen viser at behovet er størst i perioder når arbeidstakerne har barn i barnehage- og SFO-alder. Det å tilby skoleferiefri kun i disse periodene i livet, tror jeg mange bedrifter vil vurdere som er nødvendig pris å betale for å kunne tiltrekke seg de beste hodene.

- Ønsketenkning

Kristine Nergaard ved Fafo tror resultatene fra undersøkelsen like mye handler om ønsketenkning som konkrete planer.

- Dette har nok også å gjøre med hvordan spørsmålet blir stilt. Jeg tror ikke dette gjenspeiler en stor bevegelse i retning mindre arbeid og kortere arbeidstid. Svarene antyder kanskje at vi gjerne kunne tenke oss en litt mer avslappet tilværelse, men for de fleste er dette mer en luftig tanke enn noe man faktisk gjør noe med, eller har mulighet til å gjennomføre, ut fra lån, utgifter og så videre, opplyser Nergaard.

Vil jobbe mer

Ellen Dokk Holm

Forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Fafoforskeren viser til at i Arbeidskraftundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) svarer flertallet i denne aldersgruppen, hele 85 prosent, at de ikke ønsker annen arbeidstid enn den de har.

Samt at av de som ikke er tilfreds med sin ukentlige avtalte arbeidstid, er det flere som ønsker lengre ukentlig arbeidstid, for eksempel deltidsansatte som vil ha heltidsjobb, enn kortere arbeidstid.

Her legger man inn som en forutsetning at inntekten reduseres eller økes tilsvarende endringen i arbeidstid.

Kunne du tenke deg å jobbe mer eller mindre? Diskuter i kommentarfeltet under!

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)