Hopp til innhold

Tromsø blant julens beste reisemål

Det anerkjente reisetidsskriftet Travel and Leisure har kåret de ti beste stedene i verden å feire jul. Sammen med Brasil og Mexico troner Tromsø på toppen.

Hundesledekjøring på Kvaløya

Hundesledekjøring i Tromsø er ett av julas høydepunkter, mener amerikanske reiseeksperter.

Foto: Heiko Junge, Scanpix

Ønsker du å feire jul et helt annet sted i år, er spørsmålet om du bør velge New Zealand eller Nord-Norge. Begge deler er like bra, mener amerikanske reiseeksperter.

Det er ikke bare vi europeere som fyller tog, fly og motorveier for å tilbringe juledagene sammen med slekt og venner. Også USA skal på reisefot i jula.

De fleste drar på familiebesøk, men tendensen er klar: den amerikanske reiseindustrien er sakte i ferd med å komme seg på beina igjen etter økonomiske nedgangstider.

Stadig flere amerikanere reiser på juleferie, ifølge en oversikt fra konsulentselskapet Deloitte. Og mange av dem reiser gjerne langt. Et flertall vil til varme strøk, mens det viktigste for andre er jakten på den genuine høytidsstemningen. Juleferie kan være så mangt.

Det anerkjente reisetidsskriftet Travel and Leisure har nå plukket ut ti av verdens mest spektakulære eller eksotiske reisemål for denne tida av året. Her er det bare å velge og vrake mellom blant annet Brasil, Mexico og New Zealand. Eller Nord-Norge.

LES OGSÅ:

God jul i Tromsø

Tromsø er ett av reisemålene som får æren av å være et helt spesielt sted å tilbringe juledagene. Ikke bare fordi feiringen skjer så langt nord (over polarsirkelen betyr nesten å være på Nordpolen, ifølge amerikanerne).

De enestående mulighetene til å oppleve nordlys er selve rosinen i (jule)pølsa. Opplevelsen toppes av den gode maten i Tromsø, byens spektakulære fjellheis og mulighetene for friske sledeturer med hund.

Tidsskriftet medgir at Nord-Norges hovedstad ikke har verdens beste hotellkapasitet i julehelga. Uten at det bør legge noen demper på reiselysten.

Ikke overraskende anbefales de besøkende å teste ut både ribbe og pinnekjøtt. Og kanskje kjøpe med seg en bunad eller to. En ekte norsk strikkegenser er heller ikke å forakte.

Men hvis julefest i polarmørket høres i overkant hustrig ut, byr reiseguruene på spennende alternativer. Her er tidsskriftets forslag til anbefalte reisemål i desember, enten man vil oppsøke ekte julestemning eller rett og slett komme bort fra det hele:

1. Taos, New Mexico, USA

Denne litt avsidesliggende småbyen får alltid en helt særegen julestemning på grunn av distriktets mangfoldige kulturtradisjoner. Byen fylles av lys, seremonier i gatene og ikke minst indiansk feiring av julaften på stortorget i Taos Pueblo. Tre mil unna venter snøen på skifolket, med blant annet fakkelparade i løypene på selveste julaften.

2. San Miguel de Allende, Mexico

Julefeiring i denne vakre gamle byen betegnes som en unik opplevelse. Høyt oppe i fjellene i den sentrale delstaten Guanajuato kan du beskue dramatiske prosesjoner, fyrverkeri og levende musikk mens du danser i gatene og nyter lokal toddy og søtt brød. Byen hadde en sentral rolle i den mexikanske frihetskrigen tidlig på 1800-tallet, og er et av de vakreste stedene fra kolonitida. Et av Mexicos kulturelle midtpunkter både til jul og ellers i året, og med et behagelig klima.

3. Tromsø

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Utsikt fra fjellheisen i Tromsø

Utsikt fra fjellheisen i Tromsø

Foto: Tromsø kommune

4. Key West, Florida

Her er det munterhet og sommerlige temperaturer som gjelder, året rundt. Jula markeres under palmene ved de girlanderkledde båtene langs strandpromenaden. Og kanskje ikke så overraskende: shopping hører med.

5. Chicago

Byen med de kraftige vindene er som alltid en magnet på julegjester fra nær og fjern. President Obamas hjemby smykkes snart med én million julelys i shoppingstrøket Magnificent Mile. På det store Christkindlmarket får man et anstrøk av tysk julestemning, med mengder av pølser og øl. Fornøyelsesparken Navy Pier byr på Winter WonderFest, og et tårnhøyt håndlaget juletre setter prikken over i’en.

6. Wien

Gradestokken til tross pakkes den østerrikske hovedstaden inn i en varm atmosfære fram mot jul med sine skinnende dekorasjoner og tre store utendørs julemarkeder som helst bør oppleves etter mørkets frambrudd. Fingermat og glühwein overalt, og gratiskonsert med Wiens guttekor hver søndag morgen. Det hele fortsetter fram mot nyttårsaften, som jo heller ikke går hus forbi i musikkbyen Wien.

7. Quebec by

Den canadiske vinterbyen framheves som ett av de mest ”europeiske” reisemålene på det amerikanske kontinentet. Belyste brosteinsgater og 16- og 17-tallsarkitektur i gamlebyen, og masse snø, gjør dette til en vinteropplevelse av de helt store. Gjestfrihet og frankskinspirert mat av høy klasse er en del av det hele. En av Tromsøs konkurrenter?

8. Paraty, Brasil

Ikke spesielt kjent for spektakulær julefeiring, men likevel er denne gamle kolonibyen et funn for vinterturister. Og stadig mer populær. Med velholdt og vakker portugisisk arkitektur, og noen av verdens beste badestrender. Bocaina nasjonalpark i nærheten åpner for fantastiske naturopplevelser. Julemat blir det også en råd med, basert på lokale råvarer.

9. Castleton, England

En sjarmerende liten landsby med vakre steinhus omkranset av gnistrende belyste juletrær. Tradisjonen med julesang og levende lys i vakre grotter holdes fortsatt ved like, og gjør Castleton til en juleklassiker sør på de britiske øyene. Nærmeste storby: Southampton.

10. Kaikoura, New Zealand

For den som vil reise virkelig langt vekk og kombinere julefeiring med høysommer, kan dette være et fristende alternativ. Reinsdyr er det riktig ikke mange av på Kaikoura-halvøya, men hval, sel, delfiner og albatross er vel ikke noe dårlig alternativ. Mange av dem kan observeres fra båt. Antrekk: badetøy.

LES OGSÅ:

- Høysesong i Tromsø

Styrelederen for turistinformasjonen i Tromsø , tidligere ordfører Herman Kristoffersen, jubler over "kåringen", men er ikke veldig overrasket.

Herman Kristoffersen

- Kan få stor betydning, mener Herman kristoffersen.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

- Nå begynner vi å se fruktene av flere års satsing på Tromsø som vinterdestinasjon, sier han.

- Desember er i ferd med å bli en ny høysesong for byens turistnæring. Før jul kommer det flere fly direkte fra London, fullpakket med først og fremst britiske turister. Slik har det vært i noen år nå.

Kristoffersen ser ikke bort fra at jungeltelegrafen fra London-trafikken begynner å slå inn for fullt.

- Jeg tror det kan få stor betydning for Tromsø at byen nå er kommet med på en slik eksklusiv liste. Dette er en kulturby, og vi er også kjent for det allsidige utelivet som er fullt på høyde med atskillig større byer. Det er også noe reiselivet internasjonalt har merket seg. I tillegg til dette med lys og mørke, da.

- Men hva med hotellkapasiteten?

- At noen hoteller holder stengt på juledagene er helt naturlig. Det har med etterspørsel å gjøre. Husk at Tromsø også er en stor konferanseby, med hele 2000 sengeplasser på hotellene. Her er det uansett plass til alle som vil besøke oss, forsikrer ex-ordføreren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)