Test av videokameraer

Også i år kommer videokameraer til å ligge under mange juletrær. Ikke minst fordi billige kompaktutgaver nå kommer for fullt. Men holder de mål? Vi har testet.

Kompakte videokameraer.
Foto: Lyd & Bilde

Lasse Svendsen fra Lyd & Bilde demonstrerer og vurderer testkameraene. Se innslaget i nett-TV her.

Foruten prisen er størrelse, vekt og hastighet de store fordelene med den nye generasjonen rimelige videokameraer. Du er kjapt i gang når du vil filme, og flere av kameraene får plass i jakkelomma. Dessuten kan du hurtig og enkelt legge filmsnutter rett ut på Internett.

Baksida av medaljen er den middelmådige opptakskvaliteten. Du kan ikke forvente like gode resultater som med dyrere og mer avanserte kameraer. Bildestøy, dårlig skarphet og antydning til ullen lyd kan være noen stikkord.

Populært prisnivå

Avanserte stillbildekameraer og mobiltelefoner med videofunksjon kan ofte gi like god bildekvalitet som de nye kompakte videokameraene. Godt nok for mange av oss, med andre ord. Med en hyggelig pris kan man vel uansett ikke kreve all verden?

Sammen med bladet Lyd & Bilde har vi testet tre av de mest populære kameraene i billigklassen. Veiledende pris varierer fra 900 til 2500 kroner. Du kan få dem enda billigere i nettbutikker, og det rimeligste kameraet er slett ikke det dårligste!

Disse tre kompaktkameraene er testet:

  • Creative Vado
  • Aiptek PocketDV Z300HD
  • SVP HDDV-8600

Les hele testen hos Lyd & Bilde her.

Stadig bedre HD-kameraer

I høst har vi også testet fire dyrere og mer avanserte HD-videokameraer, med veiledende priser fra 7500 til 11 000 kroner. En kameratype der kvaliteten blir stadig bedre.

Her er det viktig å definere sitt eget bruksområde før man kjøper, fordi spesifikasjoner og funksjoner varierer ganske mye mellom de ulike modellene. Noen har for eksempel automatikk som sin styrke, mens andre er spesielt gode på manuelt kontrolloppsett.

Konklusjonen er at alle de fire testede er meget gode HD-kameraer. Ett av dem stikker imidlertid fra de andre og kåres til testvinner på grunn av den spesielt høye kvalitet på bildene. Dette er det beste kameraet med komprimeringsformatet AVCHD som vi har testet hittil!

Disse HD-videokameraene er testet:

  • Canon Vixia HF10
  • JVC GZ-HD5EZ
  • Panasonic HDC-SD9
  • Sony HDR-TG3E

Les hele testen hos Lyd & Bilde her.

Og vinnerne er ...

Creative Vado

Creative Vado kåres til beste (og billigste) kompaktkamera.

Foto: Creative

Creative Vado (kr. 900) kåres til testens beste kompaktkamera for blant annet prisen, superenkel brukervennlighet og relativt gode bilder.

Canon HF10 (kr. 10 000 kroner) er best i test blant HD-kameraene på grunn av progressiv film og suveren bildekvalitet, mens Sony HDR-TG3E (kr. 9000) kåres til beste kjøp. Sony-kameraet er lite og lett, tar gode bilder i dagslys og anbefales for den som rett og slett bare vil sikte og filme.

Canon HF10

Canon HF10 er testens beste HD-kamera.

Foto: Lyd & Bilde

Lurer du på noe om teknologi? Les svar og send spørsmål til FBIs eksperter her!

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.