Normal

Strekkmerker på lårene

Hun gruer seg til sommeren på grunn av strekkmerker. Er det noe å gjøre? 

Godt kledd i sola
Foto: Vikene, Solveig / SCANPIX

 

Spørsmål

Hei Åse. Jeg er en jente på 17 år som i de siste årene har begynt å få strekkmerker på lårene mine. Særlig det siste halvåret har det blitt verre, og de har i mine øyne også blitt mer og mer synlige.

Jeg lurer på om det finnes noen behandling for dette? Jeg tar i mot alle råd, for jeg har virkelig ikke lyst til å gå rundt og bekymre meg for dette når jeg for eksempel skal bade i sommer.

 

Åse svarer

Hei jente på 17 år. Faktisk vil hele 70 prosent av jenter i puberten utvikle strekkmerker og 40 prosent av guttene.

Vi har dessverre lite å tilby av behandling når det gjelder strekkmerker i huden. Merkene kommer som regel etter rask vektøkning eller i forbindelse med inntak av enkelte medisiner (kortison). Det handler veldig sjeldent om sykdom.

Vektøkningen trenger ikke være forårsaket av fett, det kan også skyldes økt muskelmasse. Dersom du ikke har registrert vektøkning eller brukt kortison foreslår jeg at du bestiller en time hos fastlege/hudlege for ordens skyld.

Håper du får en fin sommer uten bekymringer hva dette angår!

 

Hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud- og kjønnssykdommer

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.