For lite søvn
- Tidligere sov man omlag ni timer hvert døgn. Nå vet man at søvntiden har gått ned mot sju timer, sier overlege Harriet Akre ved søvnklinikken Omnia i Oslo. Hun forteller at i perioder er det så mange som 30 prosent av oss som synes at det er vanskelig å sove.
Dårligere hukommelse

Vi ligger for lite i senga, og det kan forstyrre hormonene våre og gi oss helseplager.
Fra før vet vi at søvnmangel virker på aktiviteter i hjernen. Vi blir trette, mindre opplagte, har dårligere hukommelse og føler oss uten energi. Tankevirksomheten hemmes og det blir vanskeligere å løse logiske oppgaver.
Farlig i trafikken
Verre er det at lite søvn også gjør at reaksjonstiden vår blir mye lengre. Man antar at hele 30 prosent av trafikkulykkene skyldes lite søvn.
Men det er ikke bare hjernen som påvirkes av søvnmangelen; også kroppslige funksjoner blir påvirket.
Hormonspeilet endres
- Man har målt at omsetningen av sukker i kroppen blir mye mindre effektiv når man sover lite. Omsetningen blir 40 prosent lavere enn for dem som sover normalt; altså rundt åtte timer, sier Akre.
Forskere har kommet fram til disse resultatene ved flere laboratorieforsøk med forsøkspersoner.
Forsøk med søvnmangel
Personene får først sove normalt. Så sover de bare fire timers tid hver natt i en uke, før de får sove normalt igjen. Forskerne ser at denne søvnmangelen virker inn på en rekke hormoner:

Insulinnivået og sukkeromsetningen i kroppen blir forandret.

Aktiviteten i det sympatiske nervesystemet øker. Det betyr mer stresshormoner og økt hjerteaktivitet, høyere blodtrykk, og større fare for hjerte/kar-sykdommer.

Et hormon som regulerer apetitt og stoffskifte påvirkes også av søvnmangelen. Det skjer endringer i cortisol og i tyroxinomsetningen.
Søvnmangel kan gi livsstilssykdommer
- I våre dager er det jo slik, at vi har en del livsstilssykdommer som øker. Det gjelder særlig slike plager som sukkersyke og overvekt. Det er mye som tyder på at det å sove for lite, kan være med på å gi akkurat denne typen sykdom, nemlig overvekt og sukkersyke, sier Harriet Akre.
Ikke nok med det:
- De som sover for lite, får en hormonell sammensetning i blodet som ligner veldig på den du får når du blir eldre. Så du kan si at det å sove for lite, det øker aldringsprosessen din i kroppen.
Kilde: Overlege Harriet Akre ved Søvnklinkken Omnia.
Tilrettelagt for nett av May Holme