Hopp til innhold

Slik unngår du linseproblemer

600.000 av oss bruker nå kontaktlinser. Noen gjør feil og får problemer med øynene. Her er ekspertenes linseråd.

Kontaktlinse

Tolv prosent av befolkningen bruker kontaktlinser. For noen byr det på problemer.

Foto: Colourbox

Aldri før har nordmenn hatt dårligere syn. De siste årene har behovet for synshjelpemidler økt kraftig.

Hans Torvald Haugo, fagsjef i Optikerforbundet

Behovet for synshjelpemidler har aldri vært større, sier Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet.

Foto: Kjartan Haugen

– Jeg tror årsaken er at samfunnet blir stadig mer visuelt krevende, sier fagsjef og generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund til NRK.no.

Åtte prosent av befolkningen bruker nå både briller og kontaktlinser, mens halvparten så mange nøyer seg med linsene.

I tillegg bruker to av tre kun briller, ifølge en undersøkelse TNS Gallup gjorde for Optikerforbundet i fjor.

– Dette er de høyeste tallene vi noen gang har registrert, forteller Haugo.

Øynene er følsomme for mikroorganismer og små partikler. Riktig bruk av kontaktlinser er viktig for å unngå infeksjon og andre problemer i øynene. Dette er noen av ekspertenes råd:

Hygienen

Håndvask
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Rene hender uten såperester bør være en selvfølge når man berører kontaktlinsene.

– Med dårlig hygiene kan fingrene lett overføre bakterier og virus når man tar ut eller setter inn linsene. Dette er et velkjent problem, sier Haugo.

– En annen vanlig feil er å toppe linseetuiet med litt oppbevaringsvæske uten å helle ut den gamle væsken. Da øker risikoen for bakterievekst, sier førsteamanuensis Bente Monica Aakre, leder av Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold.

Les også:

Korken

Etui og linsevæske
Foto: Tor Risberg / NRK

Det er fort gjort å glemme korken på flaska etter å ha skiftet linsevæske.

– Uten kork fordamper innholdet raskere, slik at oppbevaringsvæsken endrer konsentrasjon. Dermed desinfiseres ikke linsene like effektivt, sier Aakre.

Endagslinser

Kontaktlinse
Foto: Colourbox

Endagslinser er en svært trygg løsning, ifølge Bente Monica Aakre. De er litt dyrere enn andre linser, men mer komfortable i bruk. Én av tre norske linsebrukere sverger til denne varianten.

– Ved å kaste dem om kvelden og ta på nye linser neste morgen unngår du mange problemer, sier hun.

En fersk undersøkelse i USA viser at så godt som alle linsebrukere gjør feil som kan skade øynene.

– Nordmenn gjør mange av de samme feilene, men ikke i samme omfang som i USA der endagslinser er mindre vanlig enn her hjemme, sier Aakre.

Men også endagslinsene kan være problematiske.

– Bruker du dem for eksempel daglig i en uke, blir linseoverflaten rufset opp. Det kan gi rifter på hornhinnen, som igjen kan medføre betennelse. Det er med andre ingen god idé å bruke slike linser om igjen for å spare penger. Og de skal ikke brukes mens du sover, sier Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet.

Døgnlinser

Utmattet
Foto: Colourbox

Alternativene til endagslinsene er linser du kan benytte i 14 dager eller en måned. Enten døgnet rundt, eller kun på dagtid.

– Linser du kan sove med er et godt alternativ for sterkt nærsynte. Det blir for eksempel lettere å se hva klokka er når man våkner. Døgnlinser er også en fordel for dem som sliter med å sette linsene inn eller ta dem ut av øyet, sier Haugo.

Hva du velger, er en individuell vurdering som bør skje i samarbeid med optiker. Kvaliteten på de ulike linsetypene er tilpasset bruksområdet. Men med døgnlinser er egenkontroll og god hygiene ekstra viktig, ifølge Optikerforbundet.

– Ta pauser

Briller
Foto: Malene Larsen Gaino / NRK

Overbruk er en kjent årsak til problemer med alle typer kontaktlinser. Dette vil ofte bli fanget opp av optikeren når du går til linsekontroll.

Sover du med linser som ikke er beregnet for det, må du ikke ta dem ut før du er sikker på at linsene beveger seg fritt på øyet. Drypp med sterilt saltvann før du tar dem ut, og la øynene hvile.

– Hvis øyet er litt rødt eller kjennes tørt, eventuelt med fettansamling på øyelokket, er vårt råd å ta en linsepause. Det kan for eksempel være fornuftig å bytte til briller hjemme om kvelden i en uke eller to, sier Haugo.

For å unngå skader på hornhinnen, understreker han at linser alltid skal tas ut når man føler ubehag.

– Det stimulerer kroppens mulighet til å ordne opp naturlig. Gjør man ikke det kan problemene eskalere og bli alvorlige, sier han.

– Gi optikeren en utfordring

Hos optikeren
Foto: Colourbox

Det kommer stadig nye og bedre kontaktlinser på markedet, med større muligheter for individuell variasjon.

– Mitt tips er at du utfordrer optikeren når du er til kontroll: er dette de beste linsene for meg akkurat nå? Jevnlig kontroll er viktig, både for å fange opp eventuelle problemer og fordi optikeren kan foreslå nye og bedre løsninger, sier Bente Monica Aakre.

Linsekjøp på nettet

acanthamoeba- betennelse(keratitt) etter kontaklinsebruk

Øyebetennelse forårsaket av acantamøbe etter kontaktlinsebruk. Denne pasienten var i praksis blind, og kunne bare skimte lys.

Foto: Øyavdelingen ved Nordlandssykehuset

Aakre mener det er helt greit å kjøpe kontaktlinser på nettet hvis prisen er viktig.

– Men ta det ikke for gitt at linsene du pleier å bruke fortsatt er mest velegnet. Husk å sjekke øynene og få gode råd hos optiker. Ofte er én kontroll i året tilstrekkelig, sier hun.

Også Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet mener at linser i prinsippet kan kjøpes hvor som helst.

– Utfordringen er de nettkundene som slurver med øyehelsen ved å droppe kontrollene. Problemer kan oppstå gradvis over tid, minner han om.

Haugo forteller at det har vært en økende tendens i forekomsten av acantamøbe hos linsebrukere etter at netthandelen tok av.

– Dette er en parasitt i øyet som potensielt er en meget alvorlig tilstand. Problemet er ikke kvaliteten på linsene, men slurv med linsebruken og at man ikke går til regelmessig kontroll. Risikoen for denne amøben er en av grunnene til at man aldri skal skylle kontaktlinser i springvann, sier han.

Når linsen "forsvinner"

Øye
Foto: Tor Risberg / NRK

Kontaktlinsen kan ikke forsvinne bak øyet, men den kan krølle seg oppunder øvre øyelokk. Du får den gjerne på plass igjen ved å blunke et par ganger, eller ved å massere øyelokket mens du ser nedover.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)