Hopp til innhold

Slik kan du redde liv når hjertet stanser

5000 mennesker får hjertestans utenfor sykehus i Norge hvert år. Sekundene teller hvis du har mistanke om hjertestans hos en som faller om. God og kontinuerlig hjerte- og lungeredning øker sjansen til å overleve.

Hjertekompresjon
Foto: Colourbox

Klikk på videoene under for å se hvordan du kan være med å redde liv når hjertet har stanset hos voksen og barn.

Kom raskt igang

– Det å starte hjerte/lungeredning med én gang er viktig for om personen med hjertestans har en sjanse til å overleve. Det sier lege Christian Buskop ved akuttenheten, Oslo universitetssykehus.

Ved hjertestans transporteres ikke livsnødvendig oksygen med blodet til hjernen. Jobben som førstehjelper blir å være hjertet for personen til hjelpen kommer.

Hjerte-lunge-redning på voksne

– Hjerte/lungeredning er å jukse litt. I stedet for at hjertet dytter oksygen til hodet, så gjør du det mekanisk, sier Christian Buskop.

Her viser han hjerte-lunge-redning på voksne:

Lege Christian Buskop demonstrerer hjerte-lunge-redning på voksne

Lege Christian Buskop demonstrerer hjerte-lunge-redning på voksne

Hjerte-lunge-redning på barn

– Ofte er er det en annen årsak til hjertestans hos barn enn hos voksne. Voksne kan få hjertestans fordi hjertet er sykt. Barn får stort sett hjertestans fordi de ikke får puste og blir kvalt.

– Dermed er det litt viktigere å få luft inn i barn enn i voksne med hjertestans. Finner du et livløst barn du tror har hjertestans skal du huske på å blåse inn luft i barnet først, forklarer Buskop.

Her viser han hjerte-lunge-redning på barn:

Lege Christian Buskop viser hjerte-lunge-redning på barn

Slik utfører du hjerte-lunge-redning på barn

Om lag 5000 mennesker i Norge faller om av hjertestans utenfor sykehus årlig i Norge, opplyser Peter Meyer i Norsk Førstehjelpsråd.

God og kontinuerlig hjerte og lungeredning kan doble sjansen til å overleve plutselig hjertestans, bekrefter Petter Andreas Steen, professor i akuttmedisin, Oslos universitetssykehus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)